BETTY PRINS

Betty Prins quilt al 25 jaar.
‘ Wat begon met het maken van heel eenvoudige lappendekens, voor op de bedden in ons vakantiehuis, is langzaam uitgegroeid tot een ware passie. Ik kan mij geen dag voorstellen dat ik niet bezig ben met het maken van, denken over en verzinnen van nieuwe quilts. Mijn quilts herken je vaak door het kleurgebruik, ik ben dol op heldere kleuren, veel rood en geel en alle kleurschakeringen daar tussen in. Mijn inspiratie haal ik uit boeken over antieke quilts en van exposities die ik bezoek’.
www.atelierprins.blogspot.nl

BRIGITTE HEITLAND

‘Mijn naam is Brigitte Heitland, ik ben textielontwerper en studeerde ook binnenhuisarchitectuur. Ik ontwerp stoffen, die geproduceerd worden door het toonaangevende merk Moda (USA).
Mijn stijl is heel modern, grafisch, minimalistisch van stijl en sluit goed aan bij de Scandinavische levensstijl.

Ik heb een eigen bedrijf opgericht, genaamd Zen Chic. Verder  ontwerp ik  quiltpatronen, geef les en ben auteur van het boek: ‘Zen Chic Inspired’.
Mijn quilts zijn ontworpen voor een moderne leefomgeving. Eigentijdse kunst en architectuur zijn een bron van inspiratie voor mij.  Elementen uit die wereld gebruik ik graag en verwerk in mijn quilts.

Men vraagt men mij vaak: ‘Wat inspireert je?’. Dat zijn eigenlijk de dingen uit het leven van alle dag. Ontdekken en visualiseren van nieuwe invalshoeken in alledaagse dingen vormen belangrijke ingrediënten bij het tot stand komen van mijn creaties.’

CRAZY COLORS MYSTERY QUILTS

Dit 12-maanden mystery project is opgezet door Sylvia Kaptein en Bernina  Het idee is om méér uit je ‘gewone’ naaimachine te halen. Van januari 2017 tot december 2017 werd elke 15e van de maand een blok of meerdere blokken via de BERNINA Blog doorgegeven  zonder iets van het eindresultaat te laten zien.
In december 2017 werd verteld hoe alles in elkaar gezet moest worden en met welke afwerking. Veel enthousiaste quilters en niet-quilters zijn aan de slag gegaan en hebben de mooiste werkstukken gemaakt. En let op: U kunt nog steeds meedoen! Kijk op: http://blog.bernina.com/nl/?s=sylvia+crazy+colors

DUTCH MODERN QUILTING

DutchMQG staat voor Dutch Modern Quilt Guild. We zijn een beginnende vereniging voor modern quilten. Een plek voor quilters die een liefde voor modern quilten delen.

Maar ja, wat is modern quilten? 

Moderne quilts kom je vooral tegen als echte ‘gebruiksquilts’. Je zult ze dus niet zo snel ergens aan de muur zien hangen. Ze worden gebruikt als plaid op de bank, als kussen, speelkleed of als deken op bed.

Bij moderne quilts worden, in tegenstelling tot traditionele quilts, de regels losser toegepast. Er heerst meer vrijheid in constructie en in het gebruik van patronen. Het patroon is vaak meer een richtlijn of een concept, dan een instructie. Hoewel dit misschien klinkt als ‘regels’ is dat nu juist niet de bedoeling. Het ‘no rules’ concept is zogezegd één van de weinige regels.

Het is een interessante verkenningstocht voor ons allemaal. In de expositie (ja, we hangen ze voor deze gelegenheid eens op) zie je daar een weerslag van.

Een aantal elementen zie je vaak terugkeren:

 • Vorm èn restvorm
 • Geen randen (of juist heel veel)
 • Minimalistisch (less is more)
 • Heldere en grafische kleurenpaletten
 • Improvisatie piecing en quilting
 • Alternatieve rastering
 • Asymmetrie
 • Modern traditionalisme
 • Overdreven schaal
 • Pixels
 • Textuur
 • Low volume -prints

Welke herkent u?

ELFRIEDE GROOTEN

‘Voor zover ik mij kan herinneren heeft textiel altijd al mijn interesse gewekt.  Na jarenlang traditionele quilts gemaakt te hebben, experimenteer ik tegenwoordig graag met andere materialen. De natuur inspireert mij enorm. Vooral de schoonheid, bijvoorbeeld bladeren, vruchten of de bast van een boom raken mij.
De connectie van mens en natuur, hoe ze elkaar aanvullen, in elkaar op kunnen gaan, maar ook hoe ze elkaar kunnen tegenwerken heeft mijn interesse.
Mijn werk is een reactie op het moderne leven, de gebruik- en weggooimentaliteit van onze samenleving. Deze vorm van werk maakt onze snelle en technisch georiënteerde wereld wat zachter en persoonlijker. Mijn doel is met mijn werk mensen te inspireren, enthousiasmeren, een emotie los te maken en aan het denken te zetten.
Regelmatig exposeer ik mijn werk in binnen- en buitenland. Mijn ervaringen geef ik graag door aan cursisten’.
www.quilttuin.nl

ILONA VISSER

Ilona Visser volgde een opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Zij woont en werkt in Nieuwpoort

‘Mijn werk is een vertaling van waarneming naar stiksels op doek. Mijn onderwerpen zijn mensen en dieren. Mijn variabelen zijn: aanzet, positie, draaddikte, draadspanning, afstand, richting, ruimte. Iedere insteek dwingt een beslissing tot noodzakelijkheid af. Binnen het gekozen formaat ontstaat een compositie met verdichting en stofuitdrukking’.
Op zoek naar verbeelding… ‘Zienzucht’.
www.h48gallery.nl

JO HUISMAN TEXTIELKUNST

Jo Huijsman is geboren in Friesland, maar woont inmiddels al  vele jaren in de Achterhoek. Zij volgde de twee jarige opleiding Quilten Speciaal 13, een specialisatie traject voor het experimenteel werken in de lijn van art-quilts. Inmiddels maakt zij fulltime textielkunst.
De natuur is haar grote inspiratiebron, niet alleen die rondom haar huidige woonplek, maar ook die van haar geboortegrond. Ook teksten van popsongs of regels van een gedicht kunnen het denkproces op gang brengen.
Haar twee- en driedimensionale werken verbeelden een idee, een onderwerp en emotie die ze vertaalt in stof. Het wordt opgebouwd met  zelf geverfde natuurlijke vezels en diverse (textiele) materialen. Door de grenzen van de materialen en technieken te verkennen, ontstaat een interessante textuur en in min of meerdere mate een scala aan kleuren.
Haar textielkunst is een verbeelding die interpretaties oproept.
De titel van haar werk benoemt het ontstaan. www.johuijsman.nl

RITA VERROCA

Rita Verocca is een wereldwijd bekende quiltster en auteur van het boek ‘Baltimore album of Roses’. Haar werk is regelmatig te zien op tijdschriftomslagen, kalenders en in boeken. In haar quilts combineert ze oude quiltpatronen en motieven op een betoverende en speelse manier.
Rita koestert de traditionele kunst van het hand- appliqueren en deelt  haar aanstekelijke enthousiasme graag met anderen. Tijdens de Patchwork en Quiltdagen zal zij een workshop geven.
Zij woont in Westlake Village, Californie, USA.
www.ritaverrocaquilts.com