Wat is er te zien tijdens de Patchwork & Quiltdagen – deel 3

In deze blogreeks vervolgen we onze introductie van de deelnemende exposanten:

Dineke Ugen

Het werken met stoffen heeft altijd mijn voorkeur gehad. Hiermee kan ik mijn creativiteit in vorm en kleur het beste tot uitdrukking brengen. Ongeveer 35 jaar geleden ben ik les gaan geven in patchwork en quilten. In de afgelopen periode is het traditionele patchwork ontwikkeld tot de hedendaagse (art)quilts, waarbij het werken met mixed media technieken veel wordt toegepast. Het experimenteren op dit gebied is voor mij nog steeds een open terrein, waarbij ik het verdiepen van allerlei technieken en onderzoek naar andere uitingsvormen met textiel belangrijke elementen vind. Hoewel ik het vele lesgeven na de eerste coronaperiode heb beëindigd, ben ik nog steeds actief op het gebied in textiel.

Op deze tentoonstelling stel ik niet alleen mijn eigenwerk ten toon. Ook van mijn levenspartner Jan Brink, worden schilderijen tentoongesteld. In 2020 is Jan overleden. Ik heb een match gemaakt van zijn werk, samen met mijn textielwerkwerk. In verschillende werken heb ik me laten inspireren door bv. de kleuren en/of de vormen in zijn schilderwerk. Eén van de schilderwerken heb ik met textiel afgemaakt. Dit schilderij heeft hij zelf niet meer kunnen voltooien.

 

Marjon Hoftijzer

 De inspiratie voor mijn textielkunst vind ik in de natuur en in de dagelijkse omgeving thuis. Mijn werk heeft over het algemeen een boodschap. Dat kan persoonlijk zijn, maar ook betrekking hebben op maatschappij en wereld. Fotograferen, tekenen en schilderen staan meestal aan de basis van mijn ontwerpen. Het is vaak een zoektocht naar eenvoud. Door een complexe vorm te abstraheren en opnieuw te tekenen kom ik daar op uit.
Het werken met transparante lagen en laagjes komt veel in mijn werk voor.


De laatste jaren heb ik voornamelijk werken gemaakt, die uitsluitend uit verschillende transparante lagen bestaan. Het hergebruik van “(plastic) afval” is ook een item waarmee ik werk maak; de “Recycling” serie.
Inmiddels heeft het fusen van glas (versmelten rond de 800º C)  ook een plek in mijn kunstenaars schap gekregen. Ik werk met het speciale voor fusen geschikte Bullseye glas. Ik ben nog aan het onderzoeken hoe ik glas en textiel met elkaar kan combineren.

 

TexNet2

Na het project “TEXNET 1 met 7 kunstenaars uit Europa, is het nieuwe project “TEXNET 2” begonnen met 20 leden uit Europa, de Verenigde Staten, Canada en Australië . Ze besloten samen te werken voor een periode van twee jaar met het thema Textielkalender’. De basis voor het werk is textielmateriaal maar er was ook de mogelijkheid om niet-textiele materialen te gebruiken.

Elke kunstenaar werkt al langere tijd met textiel tijd, iedere de eigen nationale achtergrond en cultuur. Voor het project Textielkalender werden de leden gevraagd om een ​​thema te kiezen en twee werken daarop met een afbeelding van één textiel jaar met hun technieken, hun materialen en kleuren. Het resultaat is een bijzondere tentoonstelling met 365 kleine kunstwerken. Daarnaast is er een tweede kalender gemaakt door 12 van de kunstenaars die twaalf grote stukken van 90x150cm maakten van de maanden van het jaar. 21 internationale artiesten, die elkaar nog nooit hebben ontmoet, willen samen op één plek laten zien hoe bijzonder samenwerken is via internet.

“Whatever you can do or dream to do, start with it.”

 

Dit zijn slechts enkele van de exposanten tijdens de Patchwork & Quiltdagen. Dit wil je niet missen, reserveer hier alvast je ticket:

https://patchworkenquilt.nl/kaartverkoop/

Of bekijk het volledige programma

https://patchworkenquilt.nl/tentoonstelling/