De tentoonstellingen van de Patchwork & Quiltdagen 2023 zijn bekend!
Als u op één van de onderstaande afbeeldingen klikt, rolt er een stuk tekst uit met informatie over de desbetreffende tentoonstelling.
Anco Brouwers
Biografie
Na een bezoek aan Quilt Expo II Den Haag 1990 was ik zo enthousiast over alle mogelijkheden op quiltgebied dat ik zelf quilts wilde gaan ontwerpen en maken.
Mijn opleiding, Lerares Nd (tekenen en stofversieren) en Textiele werkvormen vormt hiervoor een goede basis. Om mij verder te ontwikkelen op quiltgebied volgde ik workshops in ontwerpen, kleurgebruik, stofverven en bedrukken bij: Michael James, Elisabeth Bush, Ann Johnston en Heide Stoll-Weber.
Vanaf 1992 zijn mijn quilts tentoongesteld in gejureerde- en solo tentoonstellingen in galeries, museums, en op talrijke andere locaties in binnen- en buitenland, en gepubliceerd in diverse boeken en tijdschriften.
Sinds 1996 is mijn werk geselecteerd voor nationale- en internationale tentoonstellingen zoals: European Art Quilt, European Quilt Triennial, Quilt Expo, Quilt Nihon Exhibition en Exna IV, Patchwork Contemporain Suisse et Européen.
Website: http://www.ancobrouwers.nl/
COLORMINDS
10 jaar COLORMINDS
COLORMINDS is een Nederlandse groep van 8 art quilters (sinds 2013). Elk individu heeft een succesvolle carrière als artquilter. Ze hebben tentoonstellingen in Nederland en een aantal ook in de rest van de wereld en/of hun werk maakt deel uit van reizende tentoonstellingen.
Het doel van de groep is om werk te maken voor tentoonstellingen. Uitgangspunt is altijd de keuze uit één of meerdere kleuren van de kleurencirkel. De grootte van de quilts is vooraf gedefinieerd en het thema is meestal vrij.
2023 is het 10-jarig jubileumjaar voor de groep. De extra grote tentoonstelling tijdens de Patchwork&Quiltdagen 2023 geeft een overzicht van alle 17 series die over die periode gemaakt zijn. Speciaal voor deze tentoonstelling wordt er ook een groepsquilt van ruim 7 meter breed getoond.
Iedereen heeft een unieke stijl en gebruikt verschillende technieken. Het resultaat is een zeer inspirerende, meeslepende en aantrekkelijke presentatie mede door de ultieme combinatie van kleuren.
Naast de COLORMINDS bijdragen heeft iedere quiltster ook een eigen kleine tentoonstelling waarin zij haar eigen werk en signatuur presenteert. In totaal zijn er ruim 150 art quilts te zien. Alle leden van groep zijn op alle dagen aanwezig en tenslotte worden er een aantal workshops en demonstraties gegeven.
Dijanne Cevaal
Dijanne Cevaal is geboren in Anna Paulowna. Haar ouders emigreerden naar Australie toen ze negen jaar oud was. Ook toen al had ze interesse voor textiel en naaide kleine speelgoedjes en breide truien. De interesse in textiel is groeide gedurende de jaren totdat het haar beroep werd. Al haar werk begint als witte stof die geverfd of bedrukt wordt en dan verandert met naaien met de machine of met de hand. De natuur en zorg voor de natuur zijn inspiratiebronnen net zoals het vertellen van verhalen over reizen.
Dijanne werkt met de handen gebruikt de steken als een soort handschrift op stof. Over de Covid periode heeft ze veel gewandeld in een klein wildernisachtig park vlak bij haar huis. Dat heeft veel rust en inspiratie gegeven, net zoals het vele werken met de hand dat een soort kalmerend ritme geeft.
Dineke Ugen
Wie ben ik?
Het werken met stoffen heeft altijd mijn voorkeur gehad. Hiermee kan ik mijn creativiteit in vorm en kleur het beste tot uitdrukking brengen.
Dit heeft mij gemotiveerd om de opleiding Akte NS (stof versieren en kunstnaaldwerk) te volgen die ik met succes heb afgerond. Na het behalen van mijn diploma heb ik enkele jaren als lerares gewerkt in het middelbaar onderwijs. In diezelfde periode gaf ik les aan leerlingen, die opgeleid werden voor de Akte K (lagere akte handwerken).
Ongeveer 35 jaar geleden ben ik les gaan geven in patchwork en quilten. In de afgelopen periode is het traditionele patchwork ontwikkeld tot de hedendaagse (art)quilts, waarbij het werken met mixmedia technieken veel wordt toegepast. Het experimenteren op dit gebied is voor mij nog steeds een open terrein, waarbij ik het verdiepen van allerlei technieken en onderzoek naar andere uitingsvormen met textiel belangrijke elementen vind.
Dit heb wil ik altijd graag doorgegeven aan mijn studenten/cursisten.
Ontwikkeling in de breedte en het werken met thema’s waren de trefwoorden voor mijn cursussen. Hoewel ik het vele lesgeven na de eerste coronaperiode heb beëindigd, ben ik nog steeds actief op het gebied in textiel. Zowel in het geven van adviezen en enige cursussen, tot het verder ontwikkelen van mijn eigen werk.
Diverse keren heb ik in het buitenland les mogen geven, zoals in Oman, India, Israël, Tsjechië, Duitsland en Frankrijk.
Voor verschillende werken van mij heb ik bij wedstrijden een prijs in ontvangst mogen nemen. Verder heb ik bij diverse tentoonstellingen eigen werk getoond. Eén van de hoogtepunten waren een drietal tentoonstellingen in Museum De Oude Wolden, waar ik met ong. 60 deelnemers heb mogen exposeren en meegewerkt heb aan het tot stand komen van deze exposities.
Ook zijn een aantal werken in diverse boeken gepubliceerd, o.a. “Dutch Quilts in beeld” van Ria van Els-Dubelaar en in het boek “Adventures in design” van Joan Wolfrom.
Op deze tentoonstelling stel ik niet alleen mijn eigenwerk ten toon.
Ook van mijn levenspartner Jan Brink, worden schilderijen tentoongesteld.
In 2020 is Jan overleden.
Ik heb een match gemaakt van zijn werk, samen met mijn textielwerkwerk.
In verschillende werken heb ik me laten inspireren door bv. de kleuren en/of de vormen in zijn schilderwerk. Eén van de schilderwerken heb ik met textiel afgemaakt. Dit schilderij heeft hij zelf niet meer kunnen voltooien.
Dutch BadAssQuilters
Dutch BadAssQuilters
De Dutch BadAssQuilters is een quiltgroep van 7 quilters die in 2015 is ontstaan vanuit een aantal collega’s die met elkaar het quilten verder wilden ontdekken. Als snel ontstond een hechte groep met een hoge productie als het gaat om met name moderne quilts met ieder een eigen stijl.
Het plezier van het (samen) maken van quilts, het van elkaar leren en inspireren is steeds de belangrijkste insteek voor de groep.
De naam is een afgeleide van de BadAssQuilter`s Society uit de VS vanwege het motto:
To be a BadAss Quilter is to be…
*Confident enough to embrace your own style without the need to mock the style of others
*To at least aspire to fearlessness in your craft as well as authentic, compassionate and ethical treatment of each other
*To be generally opposed to behavior that denigrates, or makes light of another’s work, style or lifestyle
Onze insteek voor de tentoonstelling:
Laten zien wat ieders stijl is aan de hand van verschillende quilts die we van een zelfde patroon gemaakt hebben, maar ook aan de hand van individuele quilts.
Het Quiltersgilde
Het Quiltersgilde
Dit jaar exposeren zij met de Tentoonstelling van Miniatuurquilts. Het thema van de expositie is ‘een streepje robijn’. Robijn is de kleur die past bij het 40-jarig jubileum van dit jaar. De beeldmerk quilt is gemaakt door Marian Meijerink en heeft de titel ‘Robijnen Symbiose’.
Hilde van Schaardenburg
Hilde van Schaardenburg
Bij haar speelde kunst van jongs af aan een belangrijke rol, als een natuurlijke begeleider op haar pad. Met veel verschillende materialen geeft zij vorm aan een eindeloze stroom ideeën, totdat zij in 2002 de wonderbaarlijke wereld van patchwork en quilten ontdekt. Vanaf die tijd werkt ze voornamelijk met textiel, verf en mineralen/kristallen. Deze specialisatie levert haar niet alleen diverse prijzen op over de gehele wereld maar ook een positie als coach voor beginnend talent en jurylid. Haar werk is altijd een uitdrukking van levensvreugde en haar inspiratie ontleent zij aan de eindeloze vormen- en kleurenrijkdom van de natuur. De volgende uitspraak van Friedrich Schiller is haar uit het hart gegrepen:
‘Alle kunst is gewijd aan de vreugde en er bestaat geen hogere en meer serieuze taak dan de mensen gelukkig te maken’.
Art has always been prominently present in her life, as a natural companion on her path.
An endless stream of ideas is continuously seeking its way towards a material expression. Being a versatile, creative person, she worked with many sorts of materials until eventually focusing on textile, paint and treasures of the earth. Her work is always an expression of the joy of life, joy and inspiration that comes from the myriad forms and colours in nature.
For me, nature is an unlimited source of inspiration.
The point of my work is to move and delight the viewer as well as spark curiosity.
Liddy Pauw
Min naam is Liddy Pauw en ik woon in Waarland, NH. Ik ben nu 75 jaar. 40 Jaar geleden ben ik begonnen met patchwork. Ik nam les in verschillende technieken, o.a. bij Ted Storm, en zat in een leuke groep. Af en toe exposeerden we.
Appliqueren heeft mijn voorkeur en het maken van een Baltimore quilt vind ik heerlijk. Het liefst zit ik de hele dag met naald en draad te werken.
Marjon Hoftijzer
Marjon Hoftijzer-Boer
Textiel vormt een rode draad in mijn leven. Als kind knutselde ik al met de restlapjes die mijn moeder overhield van het kleding naaien en restje borduurgaren. Van alles mogen maken vanuit de eigen fantasie voelde als een grote rijkdom. Een enorme tegenstelling met het handwerkonderwijs in de zestiger en zeventiger jaren.
Na een opleiding als kleuterleidster volgt een diploma gericht op werken in de gehandicaptenzorg.
Later in de avonduren volgen alsnog de aktes textiel en kunstgeschiedenis. De verscheidenheid van textiel en de vele mogelijkheden blijven me boeien. Nieuwe synthetische materialen dagen uit om de mogelijkheden die het heeft te ontdekken en te combineren met de traditionele materialen en dat in een nog bijna internet loos tijdperk.
De inspiratie voor mijn werk vind ik in de natuur en in de dagelijkse omgeving thuis. Mijn werk heeft over het algemeen een boodschap. Dat kan persoonlijk zijn, maar ook betrekking hebben op maatschappij en wereld. Fotograferen en tekenen staan meestal aan de basis van mijn ontwerpen. Het is vaak een zoektocht naar eenvoud. Het werken met transparante lagen en stiksels komt veel in mijn werk voor.
De nieuwste uitdagen zoek ik nu in het combineren van transparant textiel en zelf gefused glas.
Het zachte en aaibare van textiel en het harde en koude van glas zijn werelden van verschil. De overeenkomst zit in de transparantie van beide materialen. Om die beiden te kunnen combineren is een nieuwe fase in mijn werk.
Quilt Festival Korea
HERINNERINGEN
Op deze tentoonstelling uit Zuid Korea ziet u quilts waarbij bijzondere en dierbare herinneringen een grote rol spelen. Herinneringen die voor een ander misschien minder waardevol zijn maar voor de maker des te meer.
Tijdens de Covid periode waarbij men leefde met beperkingen realiseerde men zich hoe kostbaar de herinneringen aan bijvoorbeeld spontane ontmoetingen voor ons waren. Ook herinneringen aan de periode vóór Covid werden ineens waardevol. Het lijkt dat mensen pas het belang van iets beseffen nadat ze het zijn kwijtgeraakt.
Eigen identiteit zit in foto’s die je hebt gemaakt om vervagende herinneringen vast te leggen, en in de kleine dingen die je hebt gekocht of verzameld om bepaalde momenten teug te roepen.
Deze quilts zijn gemaakt met behulp van herinneringen en van stoffen/voorwerpen uit het verleden.
Stof6sies
Stof6sies
Stof6sies zijn zes vrouwen die sinds juli 2015 bij elkaar komen en elkaar gevonden hebben in het werken met textiel, voornamelijk eigentijds quiltwerk.
De groep komt regelmatige bijeen om stoffen te bewerken, bedrukken, verven, screenprinten etc. waarbij zij elkaar inspireren en uitdagen.
Iedereen werkt individueel, maar daarnaast wordt soms ook gezamenlijk gewerkt.
In deze tentoonstelling laten wij ons laatste project zien, wij hebben dit als groep gemaakt en hierin komt duidelijk het individuele werk naar voren.
Stof6sies bestaat uit:
Simone de Haan, Mariet Maas, Aty Nijhuis, Marloes van Rees, Marijke Schipper, Aty van Veen
TEXNET 2
TEXNET 2: TEXTIELKALENDER
Na het project TEXNET1 met zeven Europese textielkunstenaars nodigde Juliette Eckel in 2018
20 kunstenaars uit Europa, de Verenigde Staten, Australië en Canada uit om het project
‘Textiel Kalender’te starten.
Ze besloten om twee jaar samen te werken. De basis van de kunstwerken is altijd textiel, maar er was ook de mogelijkheid om niet-textiele materialen te gebruiken.
Elke kunstenaar werkt al lange tijd met textiel, ieder met de eigen nationale cultuur en achtergrond. Voor het project werd de leden gevraagd een thema te kiezen en hieraan te werken, waarbij ze een textieljaar uitkiezen en gebruik maken van hun eigen technieken, materialen en kleuren.
Het resultaat is een bijzondere tentoonstelling met 365 kleine kunstwerken. Daarnaast is er een tweede kalender gemaakt door 11 kunstenaars met 12 grote quilts voor de 12 maanden van het jaar. Via een facebookgroep communiceren de leden met elkaar.
Yvonne Hoek
Ik ben Yvonne Hoek, ben 57 jaar en woon in Schagen.
Ongeveer 20 jaar geleden ben ik met quilten begonnen, dit kwam toen door mijn buurvrouw Liddy Pauw. Ze maakt hele mooie quilts en dat wilde ik ook. Ik heb les gehad van Jobina de Boer en lessen gevolgd bij Aljona(quilt winkel in Schagen). Heb heel veel quilts gemaakt, maar het allerleukste vind ik werken met wollen stoffen. Hier maak ik een quilt, tas of doos van en vind het leuk om deze te appliqueren en te borduren. Sue Spargo is mijn grote voorbeeld.