Tijdens de Patchwork & Quiltdagen kunt u prachtige tentoonstellingen bewonderen. Bekijk hier wie deze tentoonstellingen verzorgen.

Klik op de afbeelding voor meer informatie.

Delilah

Een van de meest succesvolle wereldwijde projecten van 2017-2018, alleen in Nederland heeft het al meer dan 100 deelnemers.

Het is ontworpen door Jen Kingwell, Australië. Met allemaal dezelfde templates, maar totaal verschillende quilts. Aanschouw tientallen bijzondere lapjes en blokken met een boodschap.

Kom en bewonder bij deze tentoonstelling 10 diverse Delilah’s van de Nederlandse bodem.

Beantwoord een prijsvraag en win een booklet-patroon van deze veelzijdige quilt.

 

Quilt Deliah - Aljona

Hilde HoogwaertsHilde Hoogwaerts heeft de afgelopen 28 jaar in 11 verschillende landen gewoond waarvan de laatste 3 jaar in Ghana. Vooral deze tijd in West-Afrika heeft haar textiele werk enorm beïnvloed. Het samenbrengen van de verschillende kleuren en designs van de Afrikaanse stoffen is een ware uitdaging geworden in haar quilts en wandkleden. Daarnaast maakt zij mooie dozen die ook met deze stoffen bekleed kunnen worden.
Sinds juli 2018 woont Hilde weer in Nederland.Hilde Hoogwaerts quilt Hilde Hoogwaerts
www.geckoboxes.com

Janet BoltonJanet Bolton is een Britse textielkunstenares. Zij maakt prachtige ‘schilderijtjes’ van lapjes en restjes stof met behulp van de meest simpele technieken. Ze haalt haar inspiratie uit haar omgeving, haar verbeelding en uit het materiaal zelf. Janet heeft een opleiding afgerond aan de kunstacademie in Engeland, waar ze werkte in allerlei materialen. Het besluit om met stof te gaan werken in plaats van met verf, had een praktische achtergrond. Net getrouwd en krap bij kas ging ze in een huis wonen met tochtige ramen. Ze begon met behulp van patchworktechnieken stukken stof die ze overal vandaan haalde, aan elkaar te zetten. Dit werken met stof beviel haar zo goed, dat ze verder ging experimenteren en meer quilts ging maken, die ook steeds kleiner werden. Geïnspireerd door folk art werden de werkstukjes ook steeds meer figuratief. Inmiddels heeft ze een stijl ontwikkeld die volstrekt uniek is en waarmee ze internationaal naam heeft gemaakt.

Janet exposeert haar werk regelmatig in Engeland en daarbuiten en geeft jaarlijks een aantal workshops die zonder uitzondering uitverkocht zijn. Niet zelden is er een forse wachtlijst. Ze geeft regelmatig workshops aan West Dean College, bij Cowslip in Cornwall en ze maakt regelmatig de oversteek naar Amerika.

Janet heeft verschillende boeken gepubliceerd die ook in het Nederlands verschenen zijn, waaronder Lapjes in beeld – een workshop met Janet Bolton en het kinderboek Bzzz in het bos, dat in maart 2019 verschijnt.Janet Bolton - lapjes in beeldJanet Bolton - fold out of quiltJanet Bolton
www.janetbolton.com

 

Klazien Hoomans maakte in 1972 haar eerste lappendeken van lapjes uit een stalenboek.
Ze ontwerpt graag zelf met potlood en een gummetje, kleuren en een passer. Ook een bestaand patroon ‘vervormen’ is haar passie.

Klazien Hoomans quiltKlazien Hoomans quiltKlazien Hoomans quiltKlazien Hoomans quiltKlazien HoomansKlazien Hoomans quilt

mariëlle huijsmans ‘Het werken met textiel is een traditionele bezigheid, textiel is als materiaal voor iedereen herkenbaar, het roept vaak een emotie op en doet een beroep op verschillende zintuigen.

Het hele proces van werken met stof en draden tot een textiel werkstuk gaat in een traag tempo, het geeft mij tijd om steek voor steek mijn idee uit te werken.

In alle hectiek van de dagelijkse werkelijkheid is het ontwerpen, kleuren en materialen uitzoeken, stof verven, stikken en borduren een fascinerende bezigheid waarin ik volledig kan opgaan. Voor mij wordt een textiel doek pas een quilt wanneer het intensief is doorgestikt en bewerkt, het is de 3e dimensie die het werk tot leven brengt. Het doorstikken en versieren geeft een ruimtelijk effect, brengt schaduwen aan, zorgt voor beweging in het ontwerp of benadrukt details.

In 2014 heb ik kennis gemaakt met Bojagi, waarna ik ben gaan experimenteren met materialen en technieken. Uiteindelijk heb ik een manier gevonden om het quilten en de Bojagi in een werkstuk te kunnen combineren. In mijn expositie tijdens de Patchwork&Quiltdagen kun je dat komen bekijken’.Quilt lenteDouble Focus
www.mariellehuijsmans.nl

 

Marijke van Welzen Onder het label art2wear maak ik kunstzinnige kleding en accessoires met een verhaal.
Textiel is mijn passie, het leent zich voor oneindig veel mogelijkheden tot expressie.
Ik werk heel intuïtief, het werkt als een puzzel, soms kun je de juiste stukjes niet vinden, dan weer gaat het vanzelf. Met behulp van vele kleine lapjes en de gekleurde naaimachinedraad “teken” ik als het ware de voorstelling. Applicaties, sjablonen, stempels, kraaltjes, band, kant e.d. maken het geheel af. Met mijn jassen heb ik diverse prijzen gewonnen. Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de door mij gebruikte technieken,
geef ik workshops.

ART2WEAR-jas

Marijke van Welzen Art2wear

Handmade items by artists to benefit Cleveland Museum of Art, Textile Collection.

 

 

 

www.art2wearblog.blogspot.com

www.facebook.com/marijke.vanwelzen

 

 

‘Een modern/traditionele quilt maker, zo zou ik mezelf willen omschrijven. In mijn beroep als Grafisch Vormgever was ik al gefascineerd door de wisselwerking tussen kleuren en vormen. Toen ik het maken van quilts ontdekte lag dat voor mij vanzelfsprekend in het verlengde daarvan en dus moest ik het uitproberen! Het bleef niet bij uitproberen, het is een fantastische hobby geworden die mij ook door hobbelige fases in mijn leven helpt. Ik omarm alle technieken, met de hand en/of de naaimachine!’

Nicolette Jansen Anthologiequilt Nicolette Jansen Auroraquilt

www.dutchcomfort.wordpress.com

Veelzijdige Tentoonstelling van Miniatuurquilts 2019.

Van donderdag 11 april tot en met zaterdag 13 april zijn we Gast tentoonstelling tijdens de Patchwork en Quiltdagen in de Broodfabriek in Rijswijk. Er is dit jaar veel te zien, nog meer dan anders.

Natuurlijk zijn er de inzendingen van onze leden met het thema Lijnenspel.  Maar ook de miniatuurquilts van de European Quilt Association. Zij hebben in augustus 2018 op het Festival of Quilts in Birmingham gehangen en reizen nu door Europa. De collectie omvat de inzendingen van 19 landen, waaronder Nederland. Elk land heeft 8 quilts met een afmeting van 35cm x 25cm ingestuurd, in totaal dus 152 quiltjes! Het thema is ‘Boundaries”(Grenzen).

Quilts van World Wide Whispers. Vijf landen hebben elk 12 deelnemers geleverd voor dit bijzondere project. Net als bij het kinderspelletje waarbij iemand iets in het oor van zijn buurman fluistert, die dat dan weer moet door fluisteren naar de volgende, wordt hier ook iets doorgegeven. De 1e persoon maakt een quilt, maakt er een foto van en stuurt de foto naar de 2e deelnemer. Deze maakt een quilt gebaseerd op de foto, die ze ontvangen heeft en stuurt een foto naar de volgende en zo verder tot iedereen een quilt gemaakt heeft. Het eind resultaat? Een grote verrassing. Er zullen 60 quilts te zien zijn.

Er is ook een kleine selectie moderne quilts te zien. Deze tentoonstelling wordt voorbereid door de inspiratiegroep modern quilten.

Een uitgebreide stand van het Quiltersgilde zal aanwezig zijn. Bestuursleden zijn aanwezig om een praatje te maken. Op vertoon van Uw ledenpas ontvangt U een aardigheidje.