Wat is er te zien tijdens de Patchwork & Quiltdagen – deel 5

In deze blogreeks introduceren we de laatste 2 deelnemende exposanten en vertellen we nog wat over de wedstrijd waarvan we volgend jaar een tentoonstelling hebben. We beginnen met de exposanten.

De miniatuurquilts van het Quiltersgilde

Dit jaar exposeren zij met de Tentoonstelling van Miniatuurquilts. Het thema van de expositie is ‘een streepje robijn’. Robijn is de kleur die past bij het 40-jarig jubileum van dit jaar. De beeldmerk quilt is gemaakt door Marian Meijerink en heeft de titel ‘Robijnen Symbiose’.

Een miniatuurquilt heeft een maximale omtrek van 200 cm. Dat kan 40 x 60 cm, of 50 x 50, of een andere (kleinere) maat zijn.
De vorm is vrij, evenals de keuze voor een traditionele, moderne of art verwerking.

Klik hier om de film te bekijken die is gemaakt van de quilts die zijn geëxposeerd tijdens de Patchwork en Quiltdagen in Rijswijk van oktober 2021.

 

Quilt Festival Korea

Op deze tentoonstelling uit Zuid Korea ziet u quilts waarbij bijzondere en dierbare herinneringen een grote rol spelen. Herinneringen die voor een ander misschien minder waardevol zijn maar voor de maker des te meer.
Tijdens de Covid periode waarbij men leefde met beperkingen realiseerde men zich hoe kostbaar de herinneringen aan bijvoorbeeld spontane ontmoetingen voor ons waren. Ook herinneringen aan de periode vóór Covid werden ineens waardevol. Het lijkt dat mensen pas het belang van iets beseffen nadat ze het zijn kwijtgeraakt.

Eigen identiteit zit in foto’s die je hebt gemaakt om vervagende herinneringen vast te leggen, en in de kleine dingen die je hebt gekocht of verzameld om bepaalde momenten teug te roepen.

Deze quilts zijn gemaakt met behulp van die herinneringen en van stoffen/voorwerpen uit het verleden.

 

QUILTWEDSTRIJD 2024.

       UPDATE ; Alle pakketjes zijn inmiddels uitgedeeld en de deelnemers zijn volop aan de slag!

2024 Is het jaar dat de Patchwork en Quiltdagen haar 20 jarig jubileum viert.

Vele jaren sierde een grote blauw met witte quilt de ingang van het 3-daags evenement, deze is inmiddels vervangen door een nieuwe quilt met nieuw logo.

Voor ons 20 jarig bestaan organiseren we een wedstrijd waarbij de oude quilt een belangrijk deel gaat worden.

De quilt is in 25 rechthoekige stukken gesneden. Gewoon door alle lagen heen. De opdracht voor de wedstrijd is: maak met behulp van zo’n stuk quilt een nieuwe quilt. Gebruik het stuk zoals je zelf wil. Haal de lagen van elkaar of juist niet, versnijd het, bewerk het, integreer het, alles mag. Als het oude stuk quilt er maar herkenbaar in verwerkt is. De afmeting is 80 cm hoog en de breedte mag je zelf bepalen.

De bedoeling is dat we alle quilts gaan exposeren in 2024. En een deskundige jury gaat bepalen wie de mooiste heeft gemaakt en daar verbinden we een prijs aan.

De spelregels zijn als volgt: Online bestel je een pakketje voor € 10,00 en tijdens  de Patchwork en Quiltdagen op 13, 14 en 15 april 2023 haal je dit op bij de Informatiebalie bij de ingang. Er zijn slechts 25 pakketjes te koop, op=op! U heeft tot 15 februari 2024 de tijd om uw quilt te maken. Bij inlevering van een quilt krijgt u € 15 retour. In het pakketje dat u koopt staat alle verdere informatie.

 

Dit is slechts een voorproefje van wat er te doen en zien is tijdens de Patchwork & Quiltdagen. Dit wil je niet missen, reserveer hier alvast je ticket:

https://patchworkenquilt.nl/kaartverkoop/

Of bekijk het volledige tentoonstellingsprogramma

https://patchworkenquilt.nl/tentoonstelling/