Wat is er te zien tijdens de Patchwork & Quiltdagen – deel 1 

In deze blogreeks introduceren we de deelnemende exposanten, te beginnen met de individuele kunstenaars:

Anco Brouwers

Zo lang als zij zich kan herinneren houdt ze van textiel: de beweeglijkheid, het zachte, de textuur, de kleuren, de patronen en al de mogelijkheden die het materiaal bied.
De inspiratie voor haar werk is heel divers, het kan een thema zijn, geometrische vormen, een stof of iets speciaals van een land zoals: Licht, kleur, design of architectuur.
Terugkerende aspecten in haar werk zijn: eenvoud, rust, herhaling, contrast, kleurgradatie, harmonie, balans en een verrassend element.

Anco is altijd bezig de mogelijkheden van textiel en quilten te ontdekken. Ze probeert nieuwe manieren te vinden om met stof te werken en zoekt daarbij naar grenzen waarbij ze zich steeds afvraagt: hoe ver kan ik gaan, wanneer is het nog een quilt, wat voor mogelijkheden biedt het materiaal, hoe kan ik andere materialen dan stof integreren in mijn quilt? Het resultaat appelleert aan een quilt maar is het niet, het is een andere kunstvorm.

Dijanne Cevaal

Dijanne Cevaal is geboren in Anna Paulowna. Haar ouders emigreerden naar Australie toen ze negen jaar oud was. Ook toen al had ze interesse voor textiel en naaide kleine speelgoedjes en breide ze truien. De interesse in textiel groeide gedurende de jaren totdat het haar beroep werd. Al haar werk begint als witte stof die geverfd of bedrukt wordt en dan verandert door het naaien met de machine of met de hand. De natuur en zorg voor de natuur zijn inspiratiebronnen net zoals het vertellen van verhalen over reizen.

Dijanne gebruikt de steken als een soort handschrift op stof. Gedurende de Covid periode heeft ze veel gewandeld in een klein wildernisachtig park vlak bij haar huis. Dat heeft veel rust en inspiratie gegeven, net zoals het vele werken met de hand dat een soort kalmerend ritme geeft. Het resultaat is tijdens de Patchwork en Quiltdagen te zien!

Hilde van Schaardenburg

Bij Hilde speelde kunst van jongs af aan een belangrijke rol, als een natuurlijke begeleider op haar pad. Met veel verschillende materialen geeft zij vorm aan een eindeloze stroom ideeën, totdat zij in 2002 de wonderbaarlijke wereld van patchwork en quilten ontdekt. Vanaf die tijd werkt ze voornamelijk met textiel, verf en mineralen/kristallen.

Deze specialisatie levert haar niet alleen diverse prijzen op over de gehele wereld maar ook een positie als coach voor beginnend talent en jurylid. Haar werk is altijd een uitdrukking van levensvreugde en haar inspiratie ontleent zij aan de eindeloze vormen- en kleurenrijkdom van de natuur. De volgende uitspraak van Friedrich Schiller is haar uit het hart gegrepen:

‘Alle kunst is gewijd aan de vreugde en er bestaat geen hogere en meer serieuze taak dan de mensen gelukkig te maken’.

Dit zijn slechts enkele van de exposanten tijdens de Patchwork & Quiltdagen. Dit wil je niet missen, reserveer hier alvast je ticket:

https://patchworkenquilt.nl/kaartverkoop/

Of bekijk het volledige programma

https://patchworkenquilt.nl/tentoonstelling/