Een rondje om

Bedankt voor alle reacties op mijn eerste blogje.

Er worden al heel enthousiast Log-Cabin blokjes gemaakt en dat is echt helemaal geweldig!


(blokjes van Marlies van Veen)

De grote vraag was natuurlijk: wat wordt het goede doel.

We hebben gekozen voor de stichting : “Het vergeten kind”. Wil je meer lezen over deze stichting en wat ze doen, kijk even op de website: www.hetvergetenkind.nl.

Mochten er heel veel blokjes komen dan maken we een tweede quilt en de blokjes die dan nog overblijven, doneren we aan de  droomdekentjes van de Regenboogboom. Alle blokjes komen bij een goed doel terecht, dus maak er vooral veel!!!

In dit blogje wil ik het hebben over gebogen lijnen. Een hele uitdaging voor de meeste van ons.

We hebben ze allemaal wel een keer gemaakt tijdens onze basiscursus. Voor sommige onder ons was dat dan ook meteen de laatste keer, want het is niet een van de makkelijkste blokjes om te maken.

In Houston maakte ik een paar jaar geleden kennis met de dames van Sew Kind of Wonderful, 3 zussen: Jenny, Helen en Sherilyn, die samen de passie voor quilten delen. In de eerste instantie werd ik niet heel enthousiast van al die ronde vormen en weer een “makkelijke manier” om te werken ,tot ik de Quick Cure Ruler probeerde.

Wat een geweldige manier van werken! De truc van deze manier van werken is dat je ruim werkt en dat je na het stikken en strijken van de gebogen lijn het blok weer bijsnijdt. Op deze manier wordt je patchwork heel precies.

(mijn eerste tulp)

Het idee voor de Ruler ontstond omdat Jenny een eenvoudige manier zocht om de gebogen lijnen te snijden en te stikken. De eerste Ruler en het bijbehorende patroon ‘’Urban Escape’’ kwam op de markt in 2011. Inmiddels zijn er  wereldwijd al veel verkocht en heeft de Ruler navolging gekregen in de QCR Mini en de Wonder Curve Ruler.

Inmiddels zijn vele patronen uitgekomen voor de verschillende rulers. De keuze in patronen variëren van een weddingring naar een kerstgroep tot flamingo’s. Natuurlijk kan je deze rulers en patronen ook tijdens de Patchwork & Quiltdagen bekijken en aanschaffen.

Het is zeker een aanrader om ook het quiltwerk van de dames te bewonderen. Een enorme bron aan inspiratie. Achter in de boeken, Mini Wonderful Curves en One Wonderful Curve, geven de dames ook tips hoe te quilten.

 

Van de ronde vormen van Sew Kind of Wonderful  is het een kleine stap naar het patroon van deze keer:

Drunkards Path.

(gemaakt door Marlies van Veen)

“De oorsprong van het zig-zag patroon met rondingen is naar verschillende bronnen te voeren, maar de meest gebruikte/bekendste is wel die van de Women’s Temperance* Movement in de vroege 20e eeuw (de vrouwenbeweging ontstond rond 1890, maar pas bij de derde ‘golf’ van protesten is dit patchwork blok ontstaan). Rond die tijd ontstond daarbij de Anti-Saloon League: deze beweging die voor de ‘Prohibition‘ (verbod op drankgebruik) was, werd vanuit de vrouwenbeweging gesteund: drank veroorzaakte in die tijd veel problemen, vooral onder de sociaal armen/arbeiders. D.m.v. het maken van patchwork quilts met de Drunkards Path = letterlijk ‘Dronkemanspad’, gaven steeds meer vrouwen aan het alcoholgebruik/misbruik zat te zijn. Vaak werden deze quilts gemaakt in twee kleuren: blauw en wit, de kleuren van de insignes die deze vrouwen droegen om aan te geven dat ze de

Prohibition steunden. Wij kennen het gezegde ‘lid zijn van de blauwe knoop’ (nooit alcohol drinken en er zelfs tégen zijn); een gezegde dat rond dezelfde tijd ontstond en wat van dat insigne is afgeleid. De vrouwenbeweging was zeer succesvol, waardoor op het laatst zelfs de Nationale Prohibition werd ingevoerd, van 1920 tot 1933.
En waarom nu dit ‘patroon’? Omdat het pad = de donkere (blauwe) kleur, de waggelende weg aangaf die een dronkaard ‘liep’, en de lichte (witte) kleur de achtergrond/de onschuld. Beide kleuren zorgen voor een sterk contrast, waardoor de ‘waggelende weg’ goed te zien was, en het protest daarmee duidelijk werd aangegeven.”
*Temperance = Matigheid

Drunkard’s Path, circa 1900 – Quilts in Charles Hotel, Cambridge

(bron : Bernina Blog door Sylvia Kaptein, hier vind je ook een goede tutorial voor het naaien van het blok)

Hieronder het blokpatroontje van deze week. Klik op de afbeelding om het te openen en zodoende op te slaan: