Een collage van lapjes
Terwijl ik de exposantenlijst naloop voor de komende beurs en ik de deelnemers soms even google, kom ik op de blog van Susan Carlson terecht. The Finish Line: The Belgian Connection.
Het is heel leuk om de blogjes van Susan te lezen. Je kan ze makkelijk vinden door te Googlen op: the Belgian Connection – Susan Carlson. Ik ben een groot fan van het werk van Susan en ik ben niet de enige. Rita Verhoeven en Ria Mille hebben in 2013 lessen gevolgd bij Susan in collage quilten. Dit hebben ze helemaal in Amerika gedaan!
Ook heeft Ria mij een mail gestuurd waarin ze in het kort hun verhaal beschrijft.
Mail van Ria
‘’De blogs van Susan zullen inderdaad de meest relevante informatie opleveren. We hebben de cursus gevolgd in 2013 en niet 2012, zoals ze foutief vermeldt.Rit was mijn hartsvriendin en heel getalenteerd quiltster. Als dochter van een kleermaker wist ze meteen hoe ze van een moeilijk ontwerp, bv zijden sjaal van Hermes, een perfect quiltpatroon kon maken. Haar favoriete kleuren waren o.m. turkoois, geel, fris ros é, appelgroen. Kortom, alles wat een scala aan sprankelende resultaten garandeerde. We hebben mekaar ontmoet in 2001 tijdens één van mijn
tentoonstellingen.Als kind was ik reeds gefascineerd door kleuren en handwerken. Dat was toen meestal breien of borduren. Ik heb geen opleiding gehad die ook maar in de verte aanleunde bij het creatieve: talen/secretariaat. Dit bracht me naar het buitenland, met vaak lange avonden en weinig afleiding. Ik heb er mijn eerste stappen gezet aan de hand van een klein bo ekje, uitgeverij Prisma. Beetje amateuristisch gezien niemand me kon vertellen hoe het eigenlijk moest. Er waren immers geen geschikte winkels, en dingen opzoeken per computer lag nog ver in het verschiet. In 1987 heb ik Antwerpen de eerste lessen gevolgd , en een levenslange verslaving was het gevolg. Hoeveel grote quilts heb in intussen volledig handgemaakt? 40? 50? In elk geval erg veel. Jammer genoeg heb ik het niet bijgehouden. Mijn laatste scrapquilt bestond uit 28.000 minuscule driehoekjes. In 1994 ben ik zelf gestart met een eigen groep, De Ooiekooi uit Lier. De bijnaam van Lierenaars is immers schapenkoppen. Vandaar. We hebben zes tentoonstellingen gehouden, die telkens om en bij de duizend bezoekers mochten verwelkomen. Binnen het Belgische quil tgebeuren mogen we wel stellen dat onze groep garant stond voor verzorgde en vernieuwende werken. Vorig jaar, na het plotse overlijden
van Rit, heb ik besloten de groep over te dragen. Mijn persoonlijke belangstelling voor de traditionele werkmethode was intussen ook helemaal verdwenen omdat het fysieke handwerk erg pijnlijk werd. Intussen heb ik een 20 tal collages gemaakt. Meestal dus gebaseerd op foto’s van Nat Geo topfotograaf J. Sartore. Ongeveer 95% hiervan werd gequilt door Anne Lillholm. De moeil ijkheid is het quilten met één hand, want de andere hand zorgt ervoor dat de (gedeeltelijk) geplakte stofjes, niet gaan dubbelplooien tijdens het stikken. Soms gebruik ik een heel fijne tule die de collage helemaal bedekt en zodoende dit probleem vermijdt. Nadeel is echter dat de kleuren minder authentiek zijn. Anne weet intussen, beter dan
ikzelf, hoe de achtergrond opgevuld moet worden. Hoeveel geluk kan je hebben?’’
In 2016 hing in Houston een expositie van Susan Carlson. Een waanzinnig grote tentoonstelling van haar werk. Een absolute eyecatcher is de krokodil die immens groot is. Hij is maar liefst 21 feet en 6 inches lang (6,5 meter!) en 70 inches breed.
Hier vind je ‘’Crocodylus Smylus’’ Time Lapse, een overzicht van het werkproject.
Het werk van Rita en Ria is ook werkelijk fantastisch om te zien. Ik ga hier niet teveel laten zien, want daarvoor moet je echt naar de beurs komen. Maar ik kan het niet laten om de onderstaande twee pareltjes alvast te laten zien! Rita Verhoeven is vorig jaar overleden en deze tentoonstelling is dan ook een postume tentoonstelling met instemming van de familie.
Er zijn tegenwoordig meer collage quiltsters. Denk maar aan de patronen van Laura Heine. Laura is een quiltster uit Montana en ontwerpt heel diverse en vrolijke collages.
De stijl is erg anders in verhouding tot wat ik hierboven heb laten zien, dus het is echt weer een frisse blik op het maken van collage quilten.
De laatste ontwerpster die ik wil noemen is Emily Taylor, ook zij heeft een heel eigen stijl, maar een soortgelijke techniek. Van Emily verschijnen de leukste patronen en boeken. Ook heeft ze online leuke video’s staan, die zeker de moeite waard zijn om te bekijken.
Voor al deze ontwerpsters geldt dat schilderen met stof bij hen allemaal zeker opgaat.
Het verdiepen in de technieken roept bij mij een heleboel ideeën op voor workshops, die zeker in de toekomst gaan komen.
Even terug naar het begin van mijn blogje: Ria laat haar prachtige quilts doorquilten door Anne Lillholm, die ook exposeert op deze beurs.
Anne komt uit Denemarken en woont in Nederland sinds 2001. Zij heeft meerdere prijzen gewonnen met longarm quilting en heeft haar eigen studio.
Een leuke bijkomstigheid is dat dit patroon van Anne gemaakt is met de curved ruler van mijn vorige blogje. Zo is het cirkeltje dan weer rond en kom ik aan bij het blokje van deze keer:
Quiltpatroon ‘Vriendschapsster’
De ‘Vriendschapsster’ is te vergelijken met het ‘Berenpoot’-patroon. Het is geschikt voor beginners en uitstekend om halve vierkanten (driehoeken) te oefenen. Het wordt dan ook vaak gebruikt in workshops voor beginners. Het is niet alleen eenvoudig te maken maar heeft ook een mooi sterpatroon. Het patroon is leuk om met verschillende stoffen te spelen en snel een afgewerkt product te hebben. Dit quiltpatroon heeft ook een rijke geschiedenis omdat het door familie en vrienden van belangrijke vrouwen uit de 19e eeuw vaak gegeven werd als ze naar het westen trokken. Het hielp de vrouwen om zich verbonden te voelen met de mensen die ze achterlieten.
Hieronder het blokpatroontje van deze week. Klik op de afbeelding om het te openen en zodoende op te slaan: