Het hoort erbij en hoe!

Denkend aan Holland zie ik …iets heel anders dan Hendrik Marsman. U weet wel, die dichter ergens uit 1900. Die denkt aan brede rivieren die eindeloos door het laagland meanderen.  De gemiddelde quiltster denkt daar echter helemaal niet aan. Of wel maar niet als ze zich verheugen op eindelijk weer eens een bezoek aan de Patchwork en Quiltdagen.

Bij meanderen denken de meeste quiltsters sowieso niet aan brede rivieren maar aan het prachtig kronkelende quiltdesign van menige quilt. Het meanderen van quilts is een techniek waarbij een reeks S vormen om elkaar heen lopen zonder elkaar te raken of te kruisen. Dat is slechts één uitleg, er zijn er nog vele anderen. Het willekeurig machinaal naaien van quiltlijnen wordt ook wel Free Motion quilten of quilten uit de vrije hand genoemd.

Het machinaal doorquilten heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Het was een hele tijd NOT DONE om niet al het quiltwerk met de hand te doen. Er werd zelfs enigszins laatdunkend over machinaal quilten gesproken, dat was niet echt quilten. Met de tijd is dat gelukkig veranderd. Inmiddels is een gevleugelde uitspraak onder quiltsters “de quiltpolitie bestaat niet “.

Beide vormen van doorquilten, of dit nu met de hand of met de naaimachine gebeurt, zijn inmiddels alom geaccepteerd en iedere techniek heeft zo zijn charme.

Juist tijdens de Patchwork en Quiltdagen komt dit mooi tot zijn recht. Er zijn quilts met de hand doorgequilt, met de naaimachine of met een combinatie van hand en machinequilten. De designs zijn zeer divers, van rasterwerk tot schilderen met draad, alles kan en mag.

Terugkomend op Marsman en zijn rivieren, bij meanderen denken de meeste van ons dus niet aan die traag door ons landschap kronkelende watertjes.

Er is echter nog veel meer waar men aan kan denken als men aan Holland denkt. Iedereen heeft daar zo zijn eigen denkbeelden bij. Ik ook.

Denkend aan Holland zie ik heerlijke broodjes kroket, frikandel speciaal en superlekkere kaasbroodjes.

Wat dat in hemelsnaam met de Patchwork en Quiltdagen of met quilten in het bijzonder van doen heeft leg ik u uit. Daarvoor moeten we ook een stukje terug in de geschiedenis.

De Patchwork en Quitdagen vinden plaats in de Broodfabriek in Rijswijk. Zo heette dit complex vroeger al maar het kent een rijke historie van namen te beginnen met, jawel, De Broodfabriek van bakkerij HUS in Rijswijk. Daarna werd het complex achtereenvolgens De Darling Market, Expo Rijswijk en Beurshal Haaglanden genoemd om uiteindelijk weer terug te keren tot de roots, De Broodfabriek.

Deze historie is nog goed terug te zien in de industriële vormgeving van het gebouw en de namen van de verschillende zalen. Zo is er de HUS zaal, de Patria zaal en de Bakkerij 1 en 2. Ook vindt men er nog de originele broodmachines. Met zo’n historie als de grootste bakkerij van Nederland waar de heerlijkste lekkernijen werden gemaakt denk ik gewoon volautomatisch ook aan eten.

Daarom is het zo prettig dat de Broodfabriek al vele jaren onderdak biedt aan de Patchwork en Quiltdagen en er al vele jaren dames naast al het moois op quiltgebied ook kunnen genieten van een heerlijk ontbijt, lunch of smakelijk tussendoortje.  Want laten we eerlijk zijn, dat hoort er echt toch bij.  Of je nu gaat voor gezond desembrood met iets lekkers of voor dat ene keertje per jaar je te buiten gaat aan een kroket of frikandel. Het hoort er gewoon bij.

Wist u trouwens dat er zelfs quilts gemaakt worden met eten als onderwerp? Kijk maar, de foto van deze quilt maakte ik, hoe kan het ook anders, op een quiltshow in Amerika. 🙂

Zonder enige gêne beken ik dat voor mij naast het aanschouwen van al het moois wat de tentoonstelling te bieden heeft ik ernstig teleurgesteld zou zijn als er geen lekkere tussendoortjes te verschalken zijn. Als ik niet kon genieten van een overheerlijke tosti. Oh ja, een heerlijk wijntje schenken ze er vast ook voor de niet BOB-ers onder ons. Ik ben BOB dus dat wijntje laat ik aan mij voorbijgaan.

De dames die vaker komen weten precies waar ze moeten zijn en spreken met elkaar af op de Horeca Plaza. Dat is de dag alvast goed beginnen, elkaar enthousiast begroeten en bij praten met een kopje koffie en iets lekkers.  Daarna gaan ze de beursvloer op en genieten van al het heerlijks wat er zoal hangt, staat en bij de standhouders uitgestald ligt. Met de prachtige kleuren die aan het oog voorbijtrekken zou je bijna vergeten te lunchen. Dat raad ik iedereen ten sterkste af. Lekker eten in goed gezelschap is een deel van het uitje.

Gelukkig voorziet de Broodfabriek in alle behoeftes. Zowel voor het lichaam als voor de geest. Wat wil een mens nog meer.

Een volgend Blogje? Ja natuurlijk, komt er weer met een weekje aan.

Vriendelijke groet,
Petra QuiltersPalet