Ghandi…

De beschaafdheid van een volk is af te lezen aan de mate waarop mensen hulp en steun verlenen daar waar nodig en gewenst is.

Deze super volzin is niet helemaal van mijzelf. Zo erudiet ben ik echt niet. Het is een vrij bekende uitspraak die ik een beetje omgebogen en veranderd heb maar in de kern klopt het wel. Het is vrij naar een uitspraak van Mahamat Ghandi. Wat ik zo’n beetje van de heer Ghandi weet is dat hij heel vergevingsgezind was. Hij zou mij vast niet gedagvaard hebben voor plagiaat omdat ik een uitspraak van hem een beetje verbaster. Hij was het vast ook met mijn volzin eens geweest. Dat weet ik eigenlijk wel zeker. Superkerel. Of is dat iets te oneerbiedig? Ik laat het toch staan, had hij best de humor van ingezien.

Even voor de volledigheid de echte uitspraak is. “The civilization of a society can be measured by the way it treats animals” Daar ben ik het helemaal mee eens. Zowel mensen als dieren horen waardig behandeld te worden en geholpen te worden waar nodig. En laten quiltsters hier nu ook echt heel goed in zijn.

Voor mij een weet en wellicht ook voor u, is dat als er nu ergens mensen bestaan die volmondig goede doelen steunen, wat zeg ik ze vinden ze zelfs uit, dan zijn het wel quiltsters. Echt waar.

Er worden enorm veel initiatieven ontwikkeld door de quilt-gemeenschap om net dat beetje fleurigheid en warmte te brengen naar de mensen, en heel soms ook aan dieren, die dit het hardste nodig hebben.

Wist u trouwens dat er ook altijd een stand van een goed doel aanwezig is tijdens de PW&QD? Ieder jaar weer krijgt 1 groep een uitnodiging en helemaal gratis krijgen zij dan een stand of ruimte aangewezen. Dit jaar is dit Verdanda. Geweldig! De vrijwilligsters en medewerkster bij deze Stichting maken quilts voor mensen met een beperking. Dit kunnen zowel volwassen als kinderen zijn.

Zeker voor mensen die niet meer in een thuissituatie kunnen verblijven is iets eigens zo ontzettend belangrijk. Een speciaal voor jou gemaakte quilt waarvan er maar 1 op de wereld is, dat is iets unieks eigens.

Al meer dan 2500 van deze unieke quilts hebben inmiddels hun weg gevonden naar de nieuwe trotste bezitsters maar daar kan natuurlijk nog veel meer bij. Daar gaan alle lieve quiltsters gewoon voor zorgen, daarvan ben ik overtuigd.

Vaak organiseren de organisaties achter het goede doel ook een loterij. Daar ben ik helemaal gek op.

Niet helemaal zonder eigenbelang koop ik altijd heel veel lootjes. Ik ben gek op winnen, het maakt mij niet uit wat ik win als ik maar win. Best super dat er ook een goed doel mee wordt gesteund hoor, daar niet van, maar winnen is mijn doel. Ik ben daar niet de enige in, half Nederland doet echt niet alleen uit altruïstisch oogpunt mee met de Postcode Loterij maar wat maakt het uit. De winnaars zijn de ontvangers van al het moois wat u samen heeft gemaakt. Win/Win situatie.

Er zijn natuurlijk nog veel meer goede doelen die ervoor zorgen dat er wat liefde en warmte wordt verspreid in de vorm van quilts. Zo zijn er de Droomdekentjes, onderdeel van Stichting de Regenboogboom, waar men in groepjes bij elkaar komt om quilts te maken.

Of wat dacht u het project Hartenlief. Hierbij worden kussentjes in de vorm van een hart gemaakt door vele vrijwilligsters en deze kussentjes worden op de oncologieafdelingen in ziekenhuizen uitgereikt aan dames die daar prijs op stellen.

De zachte kussentjes verlichten de pijn na een borstoperatie maar wellicht nog belangrijker, ze bieden troost. En dat is wat iedereen wel kan gebruiken na zo’n ingrijpende operatie.

Mocht u nu denken, hé, dat is wat voor mij. Ik kan heerlijk aan de slag met een quilt of hartkussen of een ander project en dat is toevallig ook nog eens mijn hobby. En ik maak er ook nog iemand helemaal heppiedepeppie mee. Geweldig toch!

Maar het kan natuurlijk ook dat u denkt, leuk, maar niets voor mij. Geeft niks. Alle goede doelen waarderen namelijk ook een gift. En of die nu bestaat uit wat prachtige quiltlapjes, vulling voor de harten of anderszins materiaal wat zij goed kunnen gebruiken of uit gewoon keiharde euro’s. Ze kunnen alles goed gebruiken. Gewoon even contact opnemen met het goede doel van uw keuze. Mij zijn ze allemaal even lief.

Om nu nog even terug te komen op de diertjes van Ghandi.  Als u nu hele oude, beetje versleten quilts hebt liggen. Denk eens aan de dierenasiels, die kunnen altijd oude warme quilts gebruiken, maar ook oude handdoeken, dekens etc.

Volgende week iets heel anders …. wat?
Mmm…. Weet ik nog niet, maar in ieder geval, anders.

Tot lees,
Petra QuiltersPalet