Zo, ik ben er eens goed voor gaan zitten en waarschuw alvast bij voorbaat dat alles wat ik hier intik niet reprenstatief is voor de gehele quiltwereld. Deze disclaimer maak ik expres. Je kan niet voorzichtig genoeg zijn en voor ik het weet gaat men mij zien als deskundige. Vooral niet doen.

Waarom zo voorzichtig? Wel, ik ga het eens hebben over het andere volk dat de beursvloer bezet tijdens de PW&QD (voor degenen die net inschakelen, dat is de afkorting van de Patchwork en Quiltdagen in Rijswijk, anders tik ik mij het ongans)

De standhouder.

Om een goed beeld te krijgen van de standhouder bij PW&QD is het wel handig om te weten dat dit in het algemeen geen doorgewinterde standhouders zijn. Die bestaan wel, doorgewinterde standhouders. U komt ze tegen op vlooienmarkten en braderieën. Deze standhouders zijn op iedere braderie of vlooienmarkt te vinden en hun routine is het zo snel mogelijk opbouwen van hun stand met zo min mogelijk inspanning. Heel logisch, ze moeten het minimaal wekelijks doen, dan krijg je daar wel enige handigheid in.

Zo niet de standhouders die u tegenkomt op de PW&QD. Die zijn voor het grootste gedeelte van een heel ander kaliber. Dat zijn bijna allemaal dames, en een enkele heer, die een (web)quiltwinkel exploiteren. Dat zijn bevlogen middenstanders die met heel veel passie hun bedrijf runnen.

Eens per jaar laten deze neringdoenden hun bedrijf alleen, of in de capabele handen van een medewerkster, en presenteren zich in Rijswijk. En ze wonen echt niet allemaal naast de deur hoor, integendeel. Ook vanuit het verre buitenland zoals België en Duitsland en nog wel wat meer landen die ik even niet weet komen zij met al hun prachtige waren de beursvloer op.

Het voert te ver om hier alle standhouders te bespreken en dat hoeft ook niet. U vindt alle informatie op de pagina van de PW&QD door op de link te klikken.

https://patchworkenquilt.nl/programma/standhouders-overzicht/

Er zijn standhouders die iedere editie van de PW&QD aanwezig zijn geweest, echt al zo lang. Dat is passie. Ieder jaar weer verrassen de standhouders de bezoekers weer met hun mooi ingerichte stands. De mooiste quilts hangen aan de muren achter hen en de uitgestalde lapjes, pakketjes en garens zijn een lust voor het oog. In het kader van de gevleugelde uitspraken binnen de quiltwereld is de tekst ‘oh, ik wordt hier zo hebberig van’ er eentje die de standhouder heel vaak hoort. Hmmm, eerlijkheid gebiedt te zeggen, ook heel graag hoort.

Want de standhouder is ook bezig met centjes verdienen. Daar kunnen we heel geheimzinnig over doen en geld is zeker niet alles, maar we hoeven ook elkaar geen zand in de ogen te strooien. Een beurs organiseren kost geld en dat moet terugverdient worden. Voor de Beursorganisator, voor de standbouwers, voor de catering en ja, ook voor de standhouders. Soms mag dat ook weleens gezegd worden en een veel gehoorde wens aan het begin van de beurs is dan ook onderling tussen de standhouders ‘goede zaken’.

Mooie producten en goede adviezen, dat mag u van de standhouders uiteraard altijd verwachten. Maar ze hebben niet alles, dat is echt onmogelijk. Er bestaan werkelijk waar duizenden quilt-gereedschapjes.

Waar iedereen altijd een beetje op hoopt tijdens het beursbezoek is het vinden van nou net dat ene tooltje, gereedschapje of handigheidje waarmee de quilt in no-time met echt superperfecte hoekjes en naadjes in elkaar kan worden gezet. De standhouders noemen die dingen Notions. Vroeger noemden men dat fournituren en binnen de naaiateliers en naaimachinewinkels heet dat nog zo maar niet in de quiltwereld. Daar spreekt men van Notions. Het meeste komt uit Amerika, vandaar.

Veel, maar zeker niet alle, notions zijn zeer onhebbelijke dingen. Het zijn net TelSellers. Ze claimen bijna altijd meer dan ze in het echie waarmaken. Daarom verdwijnen ze na een paar keer gebruik dan ook vaak onder in de naaibox. De standhouder weet dat, is verstandig, en koopt al die wondertooltjes niet in. Maar binnen het aanbod wat wel wordt verkocht kan u rekenen op topkwaliteit.

Beetje nadeel is wel dat men zich tegenwoordig veel oriënteert op YouTube. Dus komt er na weer een fantastisch filmpje de vraag naar “superbe tooltje A” en “magnifico  tooltje B”. Ik noem deze YouTube filmpjes quilttelselletjes.

De plaatselijke quiltwinkel kijkt er ook naar, keurt het direct af, of bestelt het 1 x in de kleinst mogelijke hoeveelheid en test het uit. Lades vol onbruikbare rommel hebben wij op deze manier helaas al verzamelt.

Het klinkt heel handig maar een fluorescerend liniaaltje dat licht geeft in het donker is totale onzin. Tenzij u natuurlijk, net als ik, gek ben op gadgets en besluit een dergelijk liniaaltje te kopen. Een complete deceptie heb ik moeten doorstaan. Aangezien het een beetje gevaarlijk is om in het donker lapjes te snijden doe ik dat bij voorkeur met het licht aan en wat denkt u….het liniaaltje gaf geen licht meer in het licht.

Ik had mijn centjes beter aan een goed doel kunnen geven en daarover gesproken, … meer in het volgende blog.

Vriendelijke groet,
Petra QuiltersPalet