Beloofd is beloofd

In een vorig blogje heb ik beloofd om de diverse exposanten wat nader te beschrijven. Want het is best wel iets heel eervols als je werk mag exposeren op de Patchwork en Quiltdagen.

Het is ook heel spannend voor de exposanten. Duizenden dames lopen voorbij jouw expositie en hebben daar een mening over. Positief of iets minder positief. Uiteindelijk heeft iedereen een eigen smaak.

Ik heb geen smaak. Tenminste niet in onderstaande beschrijvingen van de exposanten. Ik blijf super neutraal. U gaat van mij niet horen wat ik heeeeel mooi vind en wat iets minder mijn hart beroert. Oordeelt uzelf, bekijk met open blik de exposities en geniet.

Laten we volkomen onwillekeurig beginnen met Eke Krug.

Tot voor kort wist ik helemaal niets van haar werk. Dat is een gebrek in mijn culturele kennis. Gelukkig is het internet zeer geduldig en ik kan heel goed zoeken. En ik moet zeggen, over Eke Krug is heel veel te vertellen.

Deze textielkunstenares die vol passie vertelt over haar werk is geen onbekende in de textielkunst. Naast het maken van de schitterendste kunstwerken geeft zij workshops en exposeert zij overal in binnen, en buitenland. Haar werk heeft onder andere onderdak gehad in De Grote Kerk in Sint Jacobiparochie tot aan de Textielbienale in Madrid. En natuurlijk bij de PW&QD in Rijswijk.

Eke gebruikt diverse technieken en materialen. Van oud linnen tot zijde, van papier tot organza. Textiel en Mixed Media zijn de sleutelwoorden in haar kunstwerken.

Gelukkig deelt Eke haar kennis ook door het geven van cursussen. Iedereen die graag hierover meer wil horen, gewoon even aan Eke vragen tijden de PW&QD. Ik beloof jullie dat zij niet bijt ?

Aan wie je ook alles kunt vragen zijn de dames van Freetex. Zij exposeren zeker niet voor het eerst en ik verheug mij erg erop om kennis te maken met hen naar verluid zeer divers werk. Freetex is een clubje van momenteel 8 vriendinnen die regelmatig samenkomen in Hilversum.

Zowel het traditionele werk als Art Quilts waarbij ook het gebruik van Mixed Media niet uit de weg wordt gegaan behoort tot het oeuvre van de dames. Kortom een veelzijdige expositie die wellicht de mooiste ideeën bij u doen opkomen.

De volgende exposant op de PW&QD is Galla

Galla is de voornaam. Dus tik ik hoopvol in Google de zoekterm Galla. Dat heb ik geweten. Maar liefst 43 miljoen hits. Al te goed is buurmans gek zei ik tegen mijzelf, daar ga ik niet in grasduinen. Hoe heet de dame nog meer? Men zet een aantal woorden. “Galla Quilt Textile Artist“ in het zoekvenstertje van Google en voilà.

De dame heet Galla Grotto en is een gevierd kunstenares die naast textiele kunstwerken ook bedreven is in het maken van sieraden, kleding ontwerpt, meubels restaureert en nog zoveel meer dat het mij duizelde. Haar textiele kunstwerken deden mij een beetje denken aan de schilderijen van Picasso maar wellicht ziet u er iets heel anders in. Dat is het fijne van kunst, iedereen mag erin zien wat zij wil.

Bij het overzicht van de tentoonstellingen kwam ik meerdere namen tegen die mij zeer bekend in de oortjes klinken, daarover later meer. Maar bij sommige exposanten heb ik totaal geen idee.

Hoe leuk is het dan om te grasduinen door hun exposities zodat je op totaal nieuwe ideeën kunt komen, wellicht met een stel vriendinnen een quiltgroep kan beginnen of bekender worden met diverse Mixed Media. Ik noem de Quiltstars uit Alphen aan de Rijn en de Textielgroep StiQs.

Natuurlijk hoeft het niet altijd in een groep. Dat ook 2 vriendinnen elkaar inspireren en prachtige quilts maken zijn de vriendinnen Marijke Hilversum en Joke Steensma. Traditioneel of eigentijds, u komt het bij de exposanten allemaal tegen.

Van alleen katoenen lapjes die tot quilt worden verwerkt tot Mixed Media in de ruimste zin van het woord. En dat allemaal onder 1 dak.

Zal ik eens wat bekennen?

Tot voor kort had ik geen idee wat Mixed Media is. Ik kom die term wel regelmatig tegen maar altijd net op een moment dat ik iets anders te doen heb. Maar bij diverse quiltexposanten kwam ik de term tegen en ik werd toch wel benieuwd. Voor iedereen die nu meewarig het hoofd schudt en denkt, tjonge, dat weet toch iedereen, nee dus, ik niet en als ik iets niet weet weten wellicht meerdere mensen het niet. Dus vandaar even een uitlegje.

Mixed media is het gebruik van verschillende materialen en technieken door elkaar heen met als doel elkaar te versterken en een uniek kunstwerk te maken. Dus textiel, verf, metalen, je kunt het zo gek niet verzinnen of het kan en mag. Maar natuurlijk wel met de basiskennis van deze materialen en hoe ze te verwerken.

Want laten we eerlijk zijn, als je niet weet dat olieverf ontzettend langzaam droogt is het ontzettend onhandig om een stuk textiel dat een week later moet pronken op een expositie in de olieverf te hangen. Maar gelooft u mij, alle exposanten weten dat natuurlijk. De organisatie gaat heus niet in zee met exposanten die er maar een rommeltje van maken.

Waren dit alle exposanten, driewerf nee. Er komen er nog meer in een volgend blogje.

Groetjes,
Petra QuiltersPalet