De exposanten, deel 2

 

Heeft u inmiddels al gekeken op de pagina exposanten van de PW&QD? (Patchwork en Quiltdagen afgekort anders tik ik mij het ongans ) Bij een ontkennend antwoord moet u dat toch even doen. Daar staan namelijk uitgebreide beschrijvingen van alle exposanten.

Maar in een vorig Blogje heeft u kunnen lezen dat ik daar ook een beetje mijn eigen onderzoek naar heb gedaan. Dat levert dan weer leuke weetjes op die misschien juist uw nieuwsgierigheid extra prikkelen. Perfect om u, voor als u nog aarzelt om op 8, 9 of 10 april naar de PW&QD in Rijswijk te komen, over de streep te trekken. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Eindelijk kunnen we het weer zeggen.

Oké, de exposanten die in dit Blogje aan bod komen zijn wederom willekeurig gekozen.

Laten we beginnen met een Nederlandse grootheid die haar sporen ruimschoots heeft verdiend in de quiltwereld en internationale faam geniet. En met internationaal bedoel ik echt de hele wereld. Van Lutjebroek tot Kansas en van Oldenzaal tot Sydney.

Zij heeft inmiddels ook al 4 boeken uitgebracht en nummer 5 is in de maak. Ik ken haar persoonlijk en ik kan u vertellen het is een zeer aimabele dame. Lekker makkelijk in de omgang dus. En ik moet u eerlijk bekennen, dat had ik niet verwacht. Werkelijk waar, dat had ik echt niet verwacht.

Voor ik mensen leer kennen wil ik namelijk graag het een en ander van ze weten. Dat opent zo lekker het gesprek. Zo begin ik een gesprek met mensen waarvan ik weet dat zij een hond hebben ook altijd met, hoe is het met de viervoeter…. ik vergeet namelijk altijd de namen van de betreffende viervoeters en zo voorkom ik dat ik aarzelend naar de naam van het diertje moet raden.

Dus ik google “Willynne Hammerstein “en dan blijkt dat toch een erudiete dame te zijn. Zeer belezen en van alle markten thuis. Ik geef onmiddellijk toe, ik ben dan een beetje bevooroordeeld. Een dame met parelketting en hete aardappel in de keel komt dan spontaan in mijn hersentjes op. Compleet onterecht, Willyne is een heel hartelijke dame waar je gewoon alles aan kan vragen.

Dus doet u dat vooral tijdens de PW&QD. Zij kan u alles vertellen over de schitterende quilt De Passagalia, over haar prachtige boeken, over het werken met papiertje en/of malletjes en nog veel meer, echt te veel om hier op te noemen.

Wie ook niet mag ontbreken in mijn rijtje exposanten is Hilda Wessels. Uit het stukje over Hilda wat ik vind op de exposanten pagina op de website van de PW&QD blijkt dat Hilda zeer geïnteresseerd is de Boro Techniek.
Ik leer iedere dag bij met dit Blogje schrijven want ik had er nog nooit van Boro gehoord. Maar niet getreurd, Google, kom er maar in…

Boro is de traditionele Japanse patchwork-techniek die in Japan werd ontwikkeld om kleren te repareren of te versterken. Uhm…. Nu weet ik nog niet veel maar weet u wat. Vraagt u de rest gewoon aan Hilda, die kan er alles over vertellen en over nog veel meer. Naast haar naam op haar website las ik de tekst “The beauty of imperfection”. Ik hou daarvan, met een ruime blik kijken naar alle mogelijkheden die textiel te bieden heeft.

Kent u de Gildes? Er zijn er echt heel veel en de eerste keer dat ik ermee te maken kreeg was op een 50-jarig huwelijksfeest in Noord-Brabant. Ik was helemaal verkocht. Leuke mensen die in traditionele kleding met heel lange stokken met vlaggen aan het zwaaien waren. Deden ze nog allemaal tegelijk ook. Na wat her en der rondgevraagd te hebben bleek de groep Gilde Sint Joris uit Helvoirt te heten en ze waren reuze aardig. Al vond ik het wat minder dat ik met lange stok en al voorover in de modder viel tijdens het uitproberen van het vendelen.

Toen ik erachter kwam dat ook de Quiltsters die ik gaandeweg ontmoette helemaal idolaat waren van het Gilde begreep ik dat volkomen. Er is toch niks leukers dan die vlaggen aan het einde van die lange stok te quilten? Wel, ik werd aangekeken alsof ik volslagen van het padje af was en kreeg een spoedcursus Quiltersgilde.

Deze vereniging timmert al jaren aan de weg en brengt het quilten in de ruimste zin van het woord onder de aandacht van een breed publiek. Met rond de tienduizend enthousiaste leden is de vereniging al sinds 1983 geliefd onder quilt minnende dames. En terecht.

Naast allerlei bijeenkomsten, een verenigingsblad en een uitgebreide quiltbibliotheek zijn er nog tal van andere activiteiten. Zoals de jaarlijkse Algemene Leden Tentoonstelling. Met ieder jaar een ander thema. Het thema voor 2022 is Langs de Lijn.

De leden van het Quiltersgilde laten hun werk graag aan u zien tijdens de Patchwork en Quiltdagen. Een ‘must see’ voor iedere bezoekster Als u dan toch u staat te verbazen over al het moois dat er bij deze expositie te zien is overweegt u dan ook eens het lidmaatschap van het Gilde. Nieuwe leden zijn natuurlijk altijd welkom.

Voor eens en voor altijd weet ik nu dat het vendelzwaaien niet gebeurt met gequiltte vlaggen. Ik vind het eigenlijk wel een gemis voor de Vendelzwaai Gildes. Gelukkig hebben wij wel een hobby waar gequilt wordt, met dank aan al het goede werk van het Quiltersgilde.

Tot quilts,
Petra QuiltersPalet