Een andere tak van sport….

Dat is het machinaal quilten. Voor sommige van ons ook serieus een andere hobby. Zoals de meeste wel weten ben ik van het handquilten maar soms maak ik een uitstapje naar de machine.

“Voor ooit” zeg ik dan als handquilten niet meer gaat.


Ik heb daarom ook een workshop quilten met Rulers gedaan bij Sylwia van ILove2quilt. Een hele uitdaging maar ook met verrassend leuke resultaten en zeker een aanrader om een keer te doen.

Omdat zij komende beurs ook weer aanwezig is met haar winkel heb ik haar gevraagd iets over haarzelf te vertellen.

 

Mijn naam is Sylwia Bovend’eerdt en sinds vijf jaar heb ik een bedrijf waar het ontwerpen en produceren van quiltlinialen centraal staat.
Ik ben geboren en opgegroeid in Polen. Verliefd, verloofd en getrouwd in Nederland in 2000 en daar woon ik met mijn man en kinderen in Echt (Limburg).
Handwerken wordt in Polen nog met de paplepel ingegeven, dus de liefde voor de naaimachine was al op jonge leeftijd aanwezig en niet meer weg te denken.
Omdat ik het liefst van de machine gebruik maak om te naaien, groeide machinaal quilten min of meer vanzelf uit van hobby naar beroep.
Voor heel grote quilts is de voor de hand liggende optie dit op een longarm te (laten) doen. Veel quilters vinden het quilten uit de vrije hand of handmatig toch te moeilijk of pijnlijk voor de handen of armen. In deze gevallen kan het quilten met linialen op een thuismachine het perfecte
alternatief zijn.
Ik geniet volop van het ontwerpen van mooie linialen en als het resultaat dan ook nog
goed geslaagd is ben ik in mijn element. Omdat ik geen grote productie aantallen hoef te maken maar ook één stuks van een speciaal ontwerp kan maken ben ik flexibel en kan ik snel leveren.
Klanten kennen mij van beurzen, mijn workshopruimte met showroom in Echt of ze hebben al een van de vele workshops over het quilten met linialen gevolgd.
Het is fijn om te zien hoe mijn zaak zich in de afgelopen 5 jaren heeft ontwikkeld en ik ben dankbaar voor de vele leuke contacten die ik in het quiltwereldje heb mogen leggen. Maar het allerleukste blijft toch als een klant mij glunderend het resultaat van hun zelf doorgequilte werkstuk komt laten zien.
Graag tot ziens!

Op haar website kan je vast zien wat ze allemaal aan keuze heeft. En wil je eerst een workshop doen? Ze geeft ook les op locatie! ( overigens is het heel handig dat je voor deze workshop nog niet zelf een rulerfoot hoeft aan te schaffen!)

Natuurlijk kan je je quilt zeker als ze wat groter zijn ook machinaal laten doorquilten. Meerdere van onze collega’s hebben inmiddels een longarm- service waar je je top kan brengen en die dan in overleg met jou kan worden gequilt of gesandwiched (super handig als je met de hand wilt quilten).

Mijn Partner/Collega Aljona doet bij ons de quiltservice. Ook haar heb ik gevraagd iets over haarzelf te vertellen.

Handwerken met textiel was altijd al een deel van mijn leven. Nog als 6-jarige leerde ik van mijn oma geheimen van poppenkleren maken en van mijn moeder borduren en eigen kleding versieren. Ik was twaalf toen ik mijn eerste jurk maakte. Toen ik 24 werd opende ik mijn eigen mode atelier. Ik wist al veel over textiel en nog niets over patchwork en quilten.

In 1999 leerde ik mijn man kennen en ging met hem op zijn vrachtschip varen. Mijn naaimachine was altijd mee. Ik kocht elke keer een aantal tijdschriften om mee te nemen op reis. Zo ben ik een keer “Creatief met Patchwork”
tegen gekomen. Mijn ogen gingen wijd open en je kan nu raden wat ik sindsdien deed in mijn vrije tijd.

Toen ik stopte met varen, ging ik op zoek naar een patchwork basiscursus. Tot mijn grote blijdschap gaf Jobina de Boer in de buurt van mijn woonplek les. Ik kon gelijk instappen en heb toen heel veel van Jobina geleerd, veel meer dan de basis. We werden gauw vriendinnen. O. a. mocht ik haar altijd helpen met quilts ophangen voor de Pathcwork en Quiltdagen in Rijswijk. Veel mooie en prijswinnende quilts mocht ik in mijn handen vasthouden en “onder de loep” bekijken. Het was super leerzaam.

Ik reed door heel Nederland voor een goede les. Ik ging naar België, Engeland, Duitsland of Amerika om les te krijgen van Dijanne Cevaal, Jammie Wallen, Angela Walters, Claudia Pfeil, Noriko Endo.

Quilten is mijn leven geworden. Patchwork en quilten voor mij is niet alleen met lapjes bezig zijn, maar ook de nieuwe stoffenseries ontdekken, patchwork-technieken onderzoeken, kijken of ze bij me passen, een nieuw quiltmotief op mijn longarm oefenen, up-to-date zijn van alle quiltnieuws. Ik heb een heerlijke longarm studio in onze winkel en kan daar de tijd vergeten.

De grootse inspiratiebron voor mij is stof. Ik werk meestal vanuit mijn gevoel en laat me vooral leiden door de boeiende kleuren, structuren en lijnen. Daarom kan ik nooit van te voren zeggen hoe de quilt precies wordt. Ik heb altijd richtlijnen en nooit een vaste plan.

Op het moment bestaat het grootste deel van mijn werk uit het quilten in opdracht. Ik haal hier veel voldoening uit. Het benadrukken van het patchwork of applicatie op de juiste manier is bij iedere quilt weer een nieuwe prachtige uitdaging. Maar ook het quilten van negative spaces (de lege ruimte in de quilt) geeft me veel vrijheid en geluk. Juiste lijnenspel en reliëf. Dat zijn ingrediënten die freemotion quilting succesvol maken.

Het blokje van deze week is het eerste blokje van Aljona, de Ohio Star.


(antieke quilt uit +/- 1800)

Het ohio-star blok verscheen regelmatig in de het tijdperk van de Depressie en quilts van de jaren ’30.

Het was een populair patroon onder Schotse en Ierse immigranten in het Midwesten en werd vaak gebruikt door Amish quiltsters.

Toen het quilten een opleving kreeg in de jaren ’80 werd het patroon populair als een eenvoudig patroon voor beginnende quilters en vanwege zijn aanpasbaarheid.

Hieronder vind je het PDF patroon. Klik op de afbeelding om het te openen en zodoende op te slaan: