Memory Lane

Ik kan er niet omheen, soms dwalen mijn gedachten terug naar vroegere tijden. Niet te ver terug want dan word je zo’n ouwe zemelaar. Je kent ze wel, van die ouwe besjes die vinden dat vroeger alles beter was. Dat wil ik natuurlijk niet.  Dus niet te ver terug, gewoon een jaartje of 11 maar. Naar een andere editie van de Patchwork en Quiltdagen, want daar gaan deze blogjes uiteraard over.

De PQ&QD 2011

Weet u het nog?  Echt alles wat er maar verkeerd kon gaan ging verkeerd. Evy was ziek en kon dus de afgesproken workshops niet geven. Die werden gelukkig door een aardige collega overgenomen dus dat was snel opgelost. Maar de locatie? Echt, echt, echt waar, een drama.

De beurs was in februari, niet bepaald de warmste maand in het jaar. Sterker nog, het was toen de koudste maand van het jaar. Nu hoor ik iedereen denken, nou en, de hal is toch verwarmd? Ja, dat klopt, in de broodfabriek in Rijswijk zijn de hallen heerlijk verwarmd. Maar dat inmiddels beruchte jaar van 2011 was de beurs niet in Rijswijk.

Ik heb geen idee waarom niet maar die editie werd gehouden in het Floriade gebouw in Vijfhuizen. Een prachtig gebouw, geweldig licht. Maar helaas, daar deed de verwarming het niet. Het was ijs en ijskoud. We stonden allemaal te vernikkelen maar ik moet toegeven, wel met een glimlacht want de standhouders snappen zelf ook wel dat een chagrijnig gezicht niet uitnodigt tot kopen.

Was er dan alleen narigheid, nee gelukkig niet. De exposities waren allemaal schitterend en nu kom ik erop waarom ik dit pad van het geheugen ben ingeslagen.

Dat komt door de vreselijke toestand in de Oekraïne. Ik leg het uit, want ik begrijp dat de connectie met de PQ&QD niet direct in ieders hoofd opkomt.

Een van de exposities toen is er een die mij altijd is bijgebleven.
Het ging hier om een expositie van een aantal Oekraïense dames. Tatiana Bogachuk, Iryna Fomina en Valeriya Fionik. Voor u mij nu verdenkt van een super geheugen, ik heb de namen even opgevraagd. Tatiana maakte toen de pannekoekenquilts. Alleen de naam al, pannenkoekenquilts, daar ga je toch van watertanden.

Het waren schitterende creaties met heel, heel veel gevouwen puntjes. Werkelijk adembenemend mooi. Daarnaast hadden ze nog prachtige andere werkstukken en maakten ze ook traditionele Oekraïense poppetjes die werden verkocht. Een heel groot succes. In menig quilthuishouden is vast nog wel zo’n poppetje aanwezig.

Oekraïense dames die heel bevlogen bezig waren met het creëren van kunstwerken en over de hele wereld trokken om iedereen mee te laten genieten van hun werk. Ik heb toen meer dan genoten van hun aanwezigheid.

Hoe anders ziet de situatie er nu uit.
Irina is met haar man gevlucht uit Charkiv naar haar zoon in Frankrijk. Valeriya en Tatiana wonen nog in Kiev en voor zover nu bekend maken ze het redelijk goed. Ik hoop van ganser harte dat bij een volgende editie van de PW&QD deze dames in goede gezondheid weer aanwezig mogen zijn met hun inspirerende kunst.

Ik heb dan ook begrepen dat, wanneer het weer kan, de dames weer worden uitgenodigd voor een expositie. Daarvoor moet wel eerst die verschrikkelijk oorlog stoppen. Als meneer Poetin nu ook even wat redelijker wordt gaat dat vast goedkomen. Duimt u met mij mee?

Oh ja, hoe mooi ook, het leed in die ijskoude hal was nog niet geleden voor mijn door en door koude botjes. Rond 4 uur begon er een heuse sneeuwstorm en ik wou maar één ding…naar huis.
Ongeveer na een minuut of 20 rijden bleek dit echter totaal onverantwoord maar we blijven gewoon positief. Door het hele land bevinden zich Van der Valk wegrestaurants en samen met Jeanette, de dame die mij toen hielp in de stand, zijn wij heerlijk gaan eten.

En zo kwam het toch nog goed, want ik en eten is een zeer vrolijke combinatie. Zullen we meneer Poetin gewoon uitnodigen bij een van der Valk restaurant voor het eten. Ziet hij gelijk hoe vredig vrede en vrijheid kan zijn.

Tot lees bij het volgend blogje waarin we het eens gaan hebben over kennis. Kennis, de bron van alle wijsheid. Kennis, de bron voor supermooie quilts.

Groetjes,
Petra QuiltersPalet

 

P.S. Aanstaande maandag en woensdag komen er nog twee blogs aan.