Beste Quilters,

Ik schrijf dit eerste stukje voor jullie, terwijl ik voor mijn camper met een quiltwerkje op mijn schoot zit te genieten van een heerlijke zomer in het Drentse land.

Het is een vaste traditie om tijdens de vakantie een bezoek te brengen aan in de buurt gelegen quiltwinkels. Soms wordt zelfs de vakantie locatie licht aangepast om die reden. Gelukkig kunnen we deze zomervakantie veel meer genieten van de gezelligheid die onze hobby biedt.

(op bezoek bij MarinPatchwork)
De afgelopen 1,5 jaar was voor vele van ons een pittige tijd geweest. Wij hebben de afgelopen tijd veel hartverscheurende verhalen gehoord, maar er zijn ook veel prachtige verhalen over hoe onze hobby veel mensen uit de “Corona dip” heeft gered en de thuisisolatie kleurrijker en minder zwaar heeft gemaakt.

Lekker bezig zijn! Dat was de redding in die donkere dagen.

Gelukkig gaat alles weer steeds meer naar normaal: de inentingen gaan soepel, de besmettingen dalen en alles gaat weer langzaam van het slot en dus durven we ook weer vooruit te kijken.

Vooruit kijken naar het najaar, vooruit kijken naar quiltevenementen en bijeenkomsten die we zo lang hebben gemist. Waaronder de Patchwork & Quiltdagen in de Broodfabriek in Rijswijk! De datum is al bekend: 15,16 en 17 oktober 2021.

We hadden in het begin niet kunnen denken dat het 1,5 jaar zou duren voordat het weer zou kunnen. Vorig jaar moest de beurs tot twee keer toe worden geannuleerd. En wat hebben we het gemist! De gezelligheid, de inspiratie, de tentoonstellingen, de winkeltjes en vooral jullie, de quilters.

Ooit waren de Patchwork & Quiltdagen mijn eerste beurs, die ik bezocht als beginnende quiltster. Ik was vanaf de eerste keer verkocht. Ik vond de sfeer, de exposities en de ruime keus aan winkels een geweldige combinatie. Zelfs mijn eerste beurs aankoop kan ik me nog herinneren: handgeschilderde lapjes bij Jobina de Boer.

Nu, jaren later sta ik aan de andere kant van de stand, maar dan als winkelier. Ik hoop anderen te mogen inspireren, zoals deze beurs mij ook heeft geïnspireerd. Voor alweer de zesde keer mag ik samen met mijn collega winkeliers dit feestje bouwen. Wij doen iedere keer ons best om weer de mooiste stoffen, patronen , nieuwste handigheidjes en quilts mee te nemen. We organiseren workshops en bewonderen het werk van de exposanten. Soms nemen beursbezoekers hun creaties mee naar de beurs en dat vinden we altijd erg leuk, want we bewonderen jullie creaties maar al te graag.

In aanloop naar deze beurs ben ik gevraagd stukjes te schrijven en jullie mee te nemen in de voorbereidingen, de verwachte exposities, workshops en de nieuwtjes. Dat is een spannende klus, maar ik heb er veel zin in!

Het is nog lang geen oktober, maar we zijn al bezig met de eerste voorbereidingen. Het plan: wat gaat er mee, wat willen we laten zien. En dan komen de lijstjes met klusjes, plannen en ideeën. “Oh, en ideeën zijn er genoeg, we zitten er weer vol mee. De auto komt vast wel weer vol!’’

In mijn verhaaltjes wil ik jullie ook iedere keer een patroontje van een blok aanbieden.

Misschien vinden jullie het leuk om de blokjes te maken en in te leveren als jullie naar de beurs komen bij de info balie. Van alle blokjes die ingeleverd worden gaan we een post-corona quilt maken, die we bij de volgende beurs tentoonstellen en die dan verloot zal worden. De opbrengst van de loterij zullen wij doneren aan een goed doel.

Het eerste blokje is een hele bekende:

De Log Cabin.

Het blok Log-Cabin bestaat uit lichte en donkere stroken stof die de wanden van een blokhut voorstellen, symbool voor de mooie en donkere dagen van het leven. Het middenstuk vaak van rode stof, stelt het haardvuur voor.

Quilthistorici ontdekten dat het ontwerp van de Log-Cabin populair werd in 1863, toen het leger van de Unie geld inzamelde voor de burgeroorlog door quilts te verloten. President Abraham Lincoln groeide op in een blokhut. Het patroon kan een symbool zijn geweest van loyaliteit aan hem als hoofd van de Unie. Onze vroegste gesigneerde/gedateerde blokhutquilt is gemaakt in 1869, volgens de database van Barbara Brackman. Het British Quilt Heritage Project vond bestaande blokhutquilts die al in het tweede kwart van de 19e eeuw waren gemaakt.

Het patroon kent veel mogelijkheden en variaties.

De afbeeldingen komen van deze website.

Klik op onderstaande afbeelding om hem te vergroten en op te slaan.

Tot de volgende keer,
Jacqueline Neeft

Je kunt ons natuurlijk ook volgen op Facebook en Instagram. Voor de laatste nieuwtjes.