Het maken van textiele kunstwerken is niet alleen creatief proces. Het is ook een zaak van planning, discipline en doorzettingsvermogen, het is ook gewoon meters maken achter de naaimachine.

Door Mariëlle Huismans

Na de zomer in 2022 werden de afspraken met de organisatie van de Patchwork en Quiltdagen over de beschikbare ruimte voor de Colorminds definitief gemaakt. Dat betekende voor ons werk aan de winkel. De laatste quilt van de Triade serie moest nog af gemaakt worden, er moest een XXL-quilt gemaakt worden, nog helemaal vanaf het ontwerp. Op verzoek van de organisatie ga ik  iedere dag een workshop Bojagi geven, had ik daar nog voldoende materiaal voor?? En als laatste werd afgesproken dat ieder lid van de Colorminds een eigen ruimte krijgt van 6m² om eigen werk te exposeren. Om dit alles te realiseren had ik een periode van 6 maanden.

Over het proces van de XXL-quilt heb je al eerder kunnen lezen. Ik was er al snel uit dat ik in mijn eigen expo ruime nieuw werk wilde laten zien. Laat ik eerst maar eens de agenda erbij pakken om te kijken of dat idee wel haalbaar is. Ik heb vanaf november tot 1 april steeds 3 à 4 dagen per week geblokt als quiltdag. Mijn man was daar niet zo blij mee, hij ging per 1 januari met pensioen en had gehoopt om veel dingen samen te kunnen gaan doen. Gelukkig heb ik een heel lieve en begripvolle echtgenoot die ook goed zijn eigen tijd kan invullen. Mijn idee was om 3 quilts te maken, ik had uitgerekend dat ik per quilt 2 maanden de tijd had, dat moest lukken. Daarnaast moest ik niet vergeten dat er ook nog gewerkt moest worden aan de XXL-quilt. Vanaf half november zat ik iedere quiltdag om 10.00 uur boven in mijn werkkamer. Het ontwerp voor de 3 quilts had ik al snel, kennelijk was ik geïnspireerd dor de XXL-quilt. Het werd een 3-luik met ovale vormen die in elkaar doorlopen. Deze keer was ik vrij in de kleurkeuze en heb ik gekozen voor kleuren die mij het meeste aanspreken.

Ik had geen tijd om nieuwe lappen te verven dus ik moest het doen met de voorraad die ik had. Ik had nog geen idee van een naam voor de serie maar de kleuren van de eerste quilt deden me sterk denken aan een narcis. Dus toen werd het de serie lentebloemen, de kleuren van iedere quilt bepaalden de soort bloem: narcis, hortensia en tulp. Het naamgeven van een quilt gebeurt bij mij zoals altijd pas achteraf.

Mijn quilts zijn een combinatie van 3-dimensionaal quiltwerk en transparante Bojagi. Bij een tentoonstelling worden mijn quilts tegen een wand gehangen en komt de transparantie niet goed tot zijn recht. Om deze 3 quilts in mijn eigen ruimte te exposeren zou ik het wel heel leuk vinden wanneer er een constructie bedacht zou kunnen worden waarin mijn quilts vrij kunnen hangen. Hierover met Martin overlegd en hij zag hier mogelijkheden voor, dus dat ging ook lukken.

In januari had ik alle quilts die mee naar Rijswijk gaan ook maar eens gecontroleerd of ik alle quilts wel heb (soms leen ik een quilt uit), of iedere quilt een hoes heeft, iedere hoes een etiket en of iedere quilt de juiste latten heeft. Gelukkig hoefde ik nog maar 1 hoes opnieuw te maken en enkele ophanglatten.

O ja, de workshops, checken of ik voldoende materiaal heb. Ja hoor, iedere dag kunnen 10 mensen meedoen met de workshop. Het is op zo’n beursdag ook ontspannend om even met je handen bezig te kunnen zijn en naar huis te gaan met een mooi Bojagi kunstwerkje. Dus je kunt je hiervoor nog opgeven.

Het was hard werken en soms ook helemaal niet leuk. Gelukkig waren er in het afgelopen half jaar een aantal zondagen waarop we met de Colorminds groep bij elkaar kwamen en die bijeenkomsten gaven mij altijd weer energie. Het is nu de laatste week van maart en ik heb mijn planning gehaald. Alle nieuwe quilts zijn af, voorzien van labels en hoezen en latten. De komende week staat er geen quiltdag meer in mijn agenda, hmmmm wat zal ik nu eens gaan doen, een nieuwe quilt beginnen?

 

Dit wil je niet missen, reserveer hier alvast je ticket voor de entree en je workshop:

https://patchworkenquilt.nl/kaartverkoop/

Of bekijk het volledige programma

https://patchworkenquilt.nl/tentoonstelling/