COLORMINDS Nienke de Lange

10 jaar Colorminds, we kunnen het zelf soms amper geloven, de tijd is zo snel gegaan.
De eerste expositie, heel onwennig in die grote kerk in Deventer, we hadden net een eerste Colorminds kleuren serie af, en de rest moesten we maar opvullen met eigen werk.
Nu liggen de verhoudingen wel anders, de zaal hangt vol met (8x) 18 quilts in een colorminds serie. En vooruit, ook van ieder individueel hangen er een paar quilts.

We hebben een aparte zaal gekregen bij de Broodfabriek om al dat moois te tonen. 10 jaar zwoegen en zweten om in precies die twee (of drie) gewenste kleuren een ontwerp te maken. Die niet alleen in kleur boeit maar ook in ontwerp, in structuur, in textuur, in licht-donker… juist door met 8 man dezelfde uitdaging aan te gaan, zagen we ook hoeveel afslagen je kon nemen op dat pad. Heel inspirerend, heel confronterend.

Want, denk maar even mee: aan het eind moeten we hetzelfde kleurpalet gebruikt hebben. Moeten we niet op elkaar lijken. Moeten we exact de gewenste maat opleveren. In quiltvorm. Kortom, iets wat in aanvang zo’n makkelijk te onthouden concept was, bleek in de praktijk weerbarstig. Hindert niks, in de ontmoeting zit de groei. En dat heeft zeker voor ons allemaal gegolden.

Vanaf het begin hadden we ook de innige wens om expositiewaardige quilts te maken. We begonnen groot, we vieren ons jubileum groots. 90×130 cm bleek de maat die ons het beste paste (we begonnen met 75×150, daarna 80×120 cm) en die bij exposities ook een statement kunnen maken.

Vanaf het begin werkten we ook met vaste kleurenpalets. Vaak geinspireerd op de kleurencirkel. Zo was onze eerste serie complementair, in deze serie versterken de kleuren elkaar echt.

Daarna een zwart witte met 1 kleur extra. Gevolgd door een volledig analoge serie bestaande uit vier quilts.

En inmiddels zijn we begonnen aan triades, verrassend omdat de verhoudingen nu een nog grotere rol spelen. De theorie wordt voor onze ogen bevestigd, zoals Juliette Eckel zo mooi schreef in een artikel over onze exposities.

10 jaar Colorminds, het was met recht een kleuren ontdekkingsreis. En we delen dat heel graag met iedereen die houdt van stoffen, kleur en quilts. Welkom tijdens de Patchwork & Quiltdagen 2023, 13,14 en 15 april in de Broodfabriek in Rijswijk!

 

Dit wil je niet missen, reserveer hier nog snel je ticket:

https://patchworkenquilt.nl/kaartverkoop/

Of bekijk het volledige programma

https://patchworkenquilt.nl/tentoonstelling/