Inspiratie

Voor het ontwerpen van een quilt heb je inspiratie nodig. Waar vind je de inspiratie voor het ontwerp van een quilt? Dat is een vraag die ik vaak krijg. Dat is natuurlijk voor iedereen anders. Je kunt je inspiratie halen uit de natuur, uit je eigen tuin maar ook uit bijvoorbeeld het nieuws. Voor de laatste serie van de Colorminds quilts (de triade serie) heb ik mijn inspiratie gevonden tijdens een van mijn reizen en wel tijdens mijn reis naar IJsland in 2021. Ik ben daar samen met mijn echtgenoot afgedaald in een krater van een vulkaan. De krater en de magmakamer hadden een prachtige structuur in allerlei verschillende kleuren. Dat gaf mij zoveel ideeën om wat mee te doen.

     

In een liftje daal je af in de vulkaan. Deze serie van quilts heet daarom ook Inside the Volcano.

Natuurlijk is het niet nodig zo’n wand precies na te maken, maar het zet de raderen in mijn hoofd wel aan het werk. Ik ga dan heerlijk aan de gang met acrylverf en papier en blijf dan net zolang doorgaan tot ik een ontwerp heb dat naar mijn zin is. Dat hoeft zeker niet op 1 dag of in 1 poging klaar te zijn. Dat kan en mag best een tijdje duren en vaak schilder ik een flink aantal vellen vol totdat een mooi resultaat heb.

Detail van het ontwerp in mixed media technieken.

Het ontwerp heb ik laten printen op stof. De lap is samen met de vulling en achterlap (de sandwich) intensief gequilt en ik volg daarbij het patroon. Daarna komt voor mij het allerleukste deel van de quilt. Ik ga de quilt bewerken met acrylverf en accentueer daarmee het quiltpatroon en laat het geheel daarbij tot leven komen.

Detail van de uiteindelijke quilt.

Inmiddels zijn drie van de vier triades klaar en deze zijn te zien tijdens de Patchwork en Quiltdagen in Rijswijk van 13 t/m 15 april.

Marjolijn van Wijk