Quilten, wat is dat nu eigenlijk? En is het moeilijk? Om die vragen te beantwoorden moet je eerst het verschil weten tussen patchworken en quilten, twee termen die je volledig aan elkaar kunt relateren.

Terminologie

quilt-patroonPatchwork betekent eigenlijk niks meer dan ‘lapjeswerk’ en het aan elkaar zetten van verschillende soorten lapjes stof. Bij quilten ga je de dit lapjeswerk verwerken tot een deken van drie lagen, een bovenkant, een tussenvulling en een achterkant. De drie lagen die tegen elkaar aan zitten, gaan schuiven als je die niet doorquilt. En kortgezegd, is dat nu eigenlijk quilten: het doorpitten van de drie lagen stof. Maar tegenwoordig wordt dit vaak als algemene term gebruikt voor het gehele proces. \

Hoe ga je te werk?

Quilten kun je op verschillende manieren doen: je kunt ouderwets met de hand de stoffen aan elkaar naaien of je doet dit achter de naaimachine. De meeste quilters beginnen overigens gewoon met de hand. Hieronder leggen we een uit hoe je een simpele quiltdeken kunt maken, waarvan je alleen de bovenkant volgens het patchwork-principe maakt. Alle 7 fases zijn stap voor stap hier na te lezen.