De man van …

Geschreven door Martin Dijkstra

Colorminds tentoonstellingen

In deze bijdrage aan de blog wil ik wat vertellen over wat er komt kijken bij het organiseren van een quilttentoonstelling zoals in ons geval voor de Colorminds. Mijn vrouw Rita Dijkstra is een van de leden van de groep sinds 2013 en ik ben gaandeweg steeds meer inhoudelijk betrokken geraakt bij de activiteiten van de groep. Dat komt mede omdat ik projectleiders achtergrond heb en al veel ervaring had op het gebied van fotografie, websitebouw, het organiseren van tentoonstellingen voor Rita zelf en door de jaren heen behoorlijk ingeburgerd ben geraakt in het wel en wee van de quiltwereld. Bovendien hebben Rita en ik inmiddels zoveel goede vrienden en kennissen binnen de quiltwereld dat het allemaal heel vertrouwd aanvoelt. En omdat ik Rita met de auto begeleidde bij de gemiddeld 5 keer per jaar dat de Colorminds een fysieke meeting had in het midden van het land waardoor ik vanzelf veel meekreeg van de details en de ontwikkelingen.

In deze eerste blog neem ik u kort mee langs alle tentoonstellingen die we als Colorminds groep in de loop van de jaren gekend hebben. Later vertel ik meer in detail over het organiseren van een tentoonstelling.

In 2013 is de groep opgericht. In de eerste jaren is gewerkt aan het creëren van de eerste serie quilts om op die manier toe te kunnen werken naar een eerste tentoonstelling.

Dat werd gerealiseerd in 2015 in de Bergkerk in Deventer, parallel aan de jaarlijkse tentoonstelling van het Quiltersgilde. Mede door deze combinatie was deze tentoonstelling een groot succes. Meer dan 3.000 bezoekers, heel veel positieve reacties en een fantastische ervaring voor iedereen.

   

In 2015 was de tentoonstelling in de Drommedaris in Enkhuizen. Kleinschaliger, maar door de entourage van een historisch pand en een looptijd van 3 maanden een nieuwe en positieve ervaring.

 

 

In 2017 werden we voor het eerst gevraagd voor deelname aan de Patchwork&Quiltdagen in de Broodfabriek in Rijswijk. Het aantal series was toen gegroeid en we konden in totaal 60 meter tentoonstellingswand vullen. Het was toen ook al een grote en drukbezochte beurs. Heel inspirerend, vermoeiend en zeer de moeite waard.

 

Het Quiltfestival Noord-Groningen nodigde ons uit in 2018. Een tentoonstelling in de Jacobus de Meerdere kerk in Uithuizen. Wat inrichting betreft een extra uitdaging met alle kerkbanken op hun plek en een kerkdienst op de op een na laatste dag. Maar alweer, hoe fijn en mooi om iedereen te treffen en zo enthousiast te zien.

 

De internationale erkenning en ervaring kwam in september 2019 met een tentoonstelling tijdens de Carrefour du Patchwork in de Elzas. Deze keer nadat we zelf contact hadden met de organisatie en zij op basis van ons profiel in de grote variatie aan series de Colorminds graag wilden ontvangen. Deze grootse tentoonstelling met zeer veel bezoekers was voor ons allemaal een onvergetelijke ervaring.

   

Begin 2020 volgde een kleinere tentoonstelling in het Raadhuis van Ravenstein. De geselecteerde quilts zouden een aantal maanden te bezichtigen zijn. Helaas gooide na enige weken Corona zoals bij zoveel evenementen etc. roet in het eten en moesten we voortijdig sluiten.

 

En voor iedereen was het hetzelfde. Van Corona piek naar lockdown, heen en weer. Een periode van stilstand, beperkte contacten en weinig tot geen inspiratie of creativiteit.

Richting zomer 2021 kwam er weer wat ruimte. We besloten voor onszelf en onze fans in Nederland zelf wat te organiseren. En dat werd de eerste expositie in de kapel van Hoog Soeren. Een charmant kerkje in een prachtige omgeving. Daar konden we een paar van onze laatste series laten zien. Het publiek dat kwam was opgetogen dat er eindelijk weer wat georganiseerd werd en we hebben met z’n allen vier fantastische dagen gehad.

 

Intussen waren er kontakten gelegd met de Nadelwelt organisatie in Karlsruhe voor de beurs van mei 2022. Uiteindelijk kregen we ruim 60 meter wand beschikbaar een konden we een ruim deel van de Colorminds collectie laten zien. Het voelde weer goed om zo bezig te zijn en wat een leuke en fijne reacties vanuit de bezoekers.

 

Ditzelfde jaar hebben we ook de kerk in Hoog Soeren weer geboekt. Begin augustus 2022 weer drie zonnige dagen met veel bezoek.

 

En dan komen we aan bij de voorbereidingen van de tentoonstelling in april 2023 bij de Broodfabriek tijdens de Patchwork & Quiltdagen. Ik ga deze tentoonstelling gebruiken als levend voorbeeld van wat er allemaal komt kijken bij het bedenken, uitwerken en inrichten. Daarover in latere blogs meer.