Een quiltprobleem

In mijn vorige blog heb ik beschreven waar ik inspiratie vind voor mijn quilts en hoe ik dat heb verwerkt in mijn laatste Colorminds serie. Dit keer moet ik helaas bekennen dat het bij mij niet altijd perfect verloopt. Bij de derde quilt in de triade serie bleek ik een behoorlijke inschattingsfout te hebben gemaakt. Ook deze quilt heb ik intensief gequilt en daarbij de lijnen in het patroon gevolgd. Dat waren lijnen die wat naar buiten liepen.

Pas toen ik het quiltwerk klaar had zag ik dat de quilt hierdoor enorm ging lubberen. Wat een schrik natuurlijk en ook een stukje paniek dat toeslaat hoor. Want hoe los je dat nou weer op?

Wat is het dan ontzettend fijn om even te kunnen sparren met een Colorminds quiltvriendin. Corinne heeft dit probleem ook al eens gehad en zij heeft het toen op kunnen lossen. Ik heb dus haar advies opgevolgd. De quilt heb ik plat op de grond gelegd en de achterkant heb ik ingesmeerd met behangersplaksel (voor textiel/vlies) en daarop is een plank gelegd. Zo heeft het een paar dagen liggen drogen. Het werd niet helemaal droog, de plank heb ik daarom verwijderd en de quilt nog een paar dagen laten liggen. Een waarschuwing moet ik hier wel bij geven, want met zelf geverfde stoffen is er best een risico op ‘bloeden’ van de stof (d.w.z. op uitlopen).

Nadat mijn geduld wel wat op de proef is gesteld kon ik dan eindelijk de quilt omdraaien en het resultaat bekijken. Wat een geluk, ik blijk een mooie platte quilt te hebben, de hobbels en bobbels zijn nagenoeg weg. Hij blijkt alleen wat gekrompen in de lengte. Dat is wel een beetje jammer, want de Colorminds quilts hebben vaste maten. Deze wijkt nu wat af.

Ondanks dat de maat nu iets te klein is ga ik toch vol enthousiasme verder en mag ik nu weer met acrylverf in de weer om de quilt af te maken.

Het eindresultaat is natuurlijk te zien tijdens de Patchwork en Quiltdagen in april. Ik vertel je er dan graag nog wat meer over. Ik hoop tot dan!

 

Marjolijn van Wijk