Een groepsexpositie, maar ook een stukje solo…

Geschreven door Rita Dijkstra

Voor de tentoonstelling van de Patchwork en Quiltdagen in Rijswijk, krijgen alle 8 leden van Colorminds elk een persoonlijk hoekje ter beschikking. Voor deze plek hoeven we ons niet te houden aan de regels wat betreft kleuren en maten. Zo kunnen we eens lekker ons eigen gang gaan en laten zien wat we nog meer kunnen. Er kunnen quilts hangen op een wand van 1 meter, 4 meter en 1 meter.

Na de Corona periode had ik moeite om weer een beetje op gang te komen. De afgelopen jaren is mijn stoffenvoorraad steeds toegenomen. Telkens als we een quilt in bepaalde kleuren gingen maken, bleef er weer een extra serie lappen over. Dus mijn doel was om van bestaande stoffen een quilt te maken en om de lol weer terug te krijgen zonder dat de druk om een meesterwerk te produceren er was.

Eerst kwamen restanten linnen in rood, oranje en paarstinten aan de beurt. Omdat er ook kleine stukken bij waren, heb ik blokken van 11 cm gesneden en repen van 11 cm. Een sneeuw geverfde roze lap, die een stuk groter was, werd het centrum, aangevuld met de linnen lappen en een reep van een lap, die ik ooit eens van Mariette Chaudron had gekocht. Het combineren en schuiven was heerlijk om te doen en een enorme stimulans. Om een focuspunt te maken, heb ik enkele grote bladeren van roze zijde geappliqeerd. Inspiratie kwam van een item in het NOS-journaal. Een serie rondjes in dezelfde roze zijde bracht verbinding. De binnenzijden van de bladeren zijn gequilt door spaghetti steken te borduren met borduurzijde, natuurlijk weer restverwerking van borduurzijde. Met glittertjes en goudkleurige verf om de buitenkant van de bladeren kwam er nog een beetje glamour bij. Kleine koordjes in rechte lijnen gestikt maakten het nog beter.

                

Na de rode versie had ik de smaak te pakken en heb ik een blauwpaarse versie gemaakt, aangevuld met felgroene blokjes. De roze zijde paste ook hier mooi bij.

Na deze 2 restanten quilts heb ik ook nog een geel, groen, blauwe variant gemaakt.

De Colorminds quilt, die ik als quilt voor de derde triade heb gemaakt, is in dezelfde stijl gemaakt. Deze keer was het focuspunt geen blad, maar een doorsnede van een sinaasappel.

De overige quilts in de eigen hoek zijn wel weer restverwerking van mijn eigen voorraad. Deze keer heb ik gekozen uit mijn lappen van Heide Stoff-Weber. Blijkbaar koos ik vroeger altijd bruin achtige kleuren, want ik bleek heel veel in dezelfde tinten kleuren te hebben. Kom je kijken maar wat ik er van heb gemaakt?